A. de Jong
A. de Jong Inspiratie 15 mrt 2019

Simpele ‘wiskunde-hack’ om percentages te berekenen gaat viral

Als je problemen hebt met wiskunde, dan heb je waarschijnlijk een broertje dood aan het berekenen van percentages. Terwijl dat eigenlijk gewoon heel simpel is. En dan hebben we het niet over de manier zoals je het op de Basisschool hebt geleerd, maar over een verrassend simpele formule die je waarschijnlijk nog niet kende. “Ik heb Wiskunde gestudeerd en wist dit niet eens”, is een van de vele reacties op social media.

Simpele formule om percentages te berekenen

De simpele formule is op Twitter gedeeld door Ben Stephens en luidt als volgt: X% van Y = Y% van X. Als je bijvoorbeeld wil weten hoeveel 4 procent van 75 is, dan kun het dus omdraaien naar 75 procent van 4. Rekent natuurlijk een stuk makkelijker. In beide gevallen is het antwoord 3. Nog een voorbeeld: 18 procent van 50 berekenen lijkt moeilijk, totdat je het omdraait. 50 procent van 18 is natuurlijk 9, dus 18 procent van 50 is ook 9. Dit geldt voor alle mogelijke combinaties.

Ben Stephens on Twitter

Fascinating little life hack, for doing percentages: x% of y = y% of x So, for example, if you needed to work out 4% of 75 in your head, just flip it and and do 75% of 4, which is easier.

Natuurlijk is het berekenen van percentages überhaupt niet zo heel moeilijk en is deze formule niet in alle gevallen makkelijker dan de omgedraaide som. Het feit dat de formule X% van Y = Y% van X bestaat, verraste vooral veel mensen. Niet voor niets werd het bericht van Ben Stephens meer dan 7.500 keer gedeeld en meer dan 20.000 keer ‘leuk’ gevonden op Twitter.

Reacties op de ‘wiskunde-hack’

Op social media lees je verbaasde reacties als “Waarom hebben we dit niet op de Basisschool geleerd?” en “Ik heb Wiskunde gestudeerd en wist dit niet eens”. Hieronder een overzicht van de reacties op de ‘wiskunde-hack’ om percentages te berekenen. Doet het goed bij de koffieautomaat, vertellen we inmiddels uit eigen ervaring.

Sandhya Ramesh on Twitter

@stephens_ben @AliumBritt This sounds like something everyone should ideally have known in high school but I’m today years old when I realized I can’t think in even basic math

The Power Principle (back in production) on Twitter

@stephens_ben @Shehzaadi_kris GGGAAAHHHHHHHHH EVERY TEACHER I EVER HAS FAILED ME, AND I DON’T MEAN MY GRADES

Nigel Daniel on Twitter

@stephens_ben @Shehzaadi_kris My calculator just blew up

Magical Maths Notts on Twitter

@stephens_ben Whoa…I teach Maths at primary level and had never realised this. 50% blown away/50% going DOH! https://t.co/4yhxgFSgDq

https://twitter.com/DjaidaouiKamal/status/1104107210571988992

Nick Harvey on Twitter

The whole world needs to know this. https://t.co/lzMkfxerf0

Miss. Mugadza on Twitter

@stephens_ben What else you got? Will you be my maths teacher? Do you do physics?

Wiskundige street-art

Check ook deze wiskundige street-art in Haarlem. Kun jij die sommen oplossen?

Reageer op artikel:
Simpele ‘wiskunde-hack’ om percentages te berekenen gaat viral
Sluiten