A. de Jong
A. de Jong Inspiratie 8 feb 2019

Wandelen in Duitsland: 7 verrassend mooie hikes om de hoek

Dat je in landen als Noorwegen fantastische routes hebt om te wandelen, weten we. Aan Duitsland denk je minder snel, maar dat is niet helemaal terecht. Zeven verrassend mooie hikes om de hoek.

Wandelen over De Malerweg

Deze route wordt ook wel de schildersroute genoemd en behoort tot de mooiste hikes van Europa. Je loopt hier door Saksich Zwitserland, zoals het Duitse gedeelte van het Elbsandsteingebirge tussen Dresden en de Tsjechische grens heet.

Ruige rotspartijen, indrukwekkende ravijnen, tafelbergen en de iconische rivier Elbe. De route, die start in Pirna, is behoorlijk uitdagend. Zo klim je stukken, maar kom je ook door diepe kloofdalen.

wandelen, duitsland, hikes

Bereid je voor op veel trappen en ladders, maar ook op schilderachtige dorpjes die je doorkruist. De Malerweg is 112 kilometer lang, maar je kunt uiteraard ook losse delen wandelen.

Wandelroute E5, Allgäuer Alpen

De 3.200 kilometer lange Europese Wandelroute E5 is een van de langste aaneengesloten wandelroutes van Europa. De E5 loopt vanaf de kust van het Franse Bretagne via Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk en Italië naar de Adriatische Zee.

In Duitsland kun je hier een prachtige deel van de route meepakken. Je loopt dan door de Allgäuer Alpen, een bergmassief van de Noordelijke Kalkalpen.

wandelen, duitsland, hikes

Je hebt hier keuze uit dagtochten en tweedaagse tochten met een overnachting in een berghut. Er zijn routes voor beginners en experts. Bergschoenen aan.

Schluchtensteig, Zwarte Woud

Schluchtensteig betekent letterlijk klovenpad. Tijdens deze wandelroute door het Zwarte Woud loop je dan ook van kloof naar kloof.

Je loopt door de prachtige, dicht beboste natuur die de gebroeders Grimm inspireerde om sprookjes te schrijven. Schluchtensteig is een trektocht van Grimmelshofen naar Wehr die drie dagen duurt, maar je kunt er natuurlijk ook losse fragmenten uit pakken.

wandelen, duitsland, hikes, zwarte woud

Bos, riviertjes, kloven, complete stilte en wilde dieren tekenen deze route. Pluk onderweg vooral ook de gezonde blauwe bessen, die je overal tegenkomt.

Goethe’s Pad, Nationaal Park Harz

Verspreid over Duitsland vind je meerdere wandelroutes met de naam Goethe’s Pad. De populairste is Torfhaus–Brocken, die dwars door het Nationaal Park Harz loopt.

Je bewandelt tijdens de 8 kilometer lange route de Brocken, met 1.141 meter de hoogste berg van Midden en Noord-Duitsland.

wandelen, duitsland, hikes, goethe

Als je voor mooie panorama’s gaat zit je goed in dit gebied. Als je voor mooie bosmeertjes gaat ook. Waarom het Goethe’s Pad heet? De Duitse wetenschapper Johann Wolfgang von Goethe, die op geniale ideeën kwam tijdens het wandelen, beklom regelmatig de Brocken.

Rennsteig, Thüringer Woud

De Rennsteig is een historisch richelpad door het Thüringer Woud van 170 kilometer lang. De route stamt uit de 13e eeuw. De route bestaat uit verschillende etappes.

De enige periode dat de route niet in zijn geheel te lopen was, was tijdens de Koude Oorlog, toen Duitsland nog verdeeld was in Oost en West.

rennsteig, wandelen, duitsland, hikes

De Rennsteig biedt veel variatie qua natuur, uiteraard. Een van de hoogtepunten is de 3 kilometer lange Drakenkloof (Drachenschlucht), die je hierboven op de foto ziet.

Grünes Band

Over de Koude Oorlog gesproken. Das Grünes Band is een 1.393 kilometer lange wandelroute langs de voormalige groene grens tussen Oost en West-Duitsland, onderdeel van het voormalige IJzeren Gordijn.

Tijdens deze route kom je niet alleen langs mooie natuur, maar doe je via de vele informatieborden ook historische kennis op. De route loopt vanaf de Oostzee tot aan het Vogtland en onderweg passeer je negentien verschillende leefgebieden.

wandelen, duitsland, hikes, grunes band

Je loopt de route natuurlijk niet helemaal. Het mooiste stuk vind je in de Harz, waar een gebied van 100 kilometer van de voormalige grens bewaard is gebleven.

Wandelen door de hoofdstad van Duitsland, Berlijn

Ook interessant: wandelen in Berlijn. Een originele route wat dat betreft is de Free Berlin Alternative Tour, die je langs verlaten typische Oost-Duitse gebouwen leidt. Ook kom je door een gedeelte van West.

In Berlijn vind je street-art in een historisch sausje. Tijdens deze gratis tour wordt er door lokale gidsen, die niet zo populair zijn onder hun ‘professionele’ collega’s, van alles over verteld. Zelf een route uitstippelen is natuurlijk ook een optie. Check ook deze tour langs de club scene van Berlijn.

berlijn, street art, wandelen, duitsland, hikes

Bekijk ook onze Urbex-fotoreportage in een verlaten Nazi-klooster in Duitsland.

Reageer op artikel:
Wandelen in Duitsland: 7 verrassend mooie hikes om de hoek
Sluiten