Jelle van Es
Jelle van Es Inspiratie 19 jan 2019

Slachtoffers zetten online pesterij om tot kunst

Online pesterij is iets dat vandaag de dag een groot probleem is. Zeker bij jongeren gaat het er soms hard aan toe. In WhatsApp-groepen worden anderen belachelijk gemaakt alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Maar ook online op social media gaat het er hard aan toe. Deze ellende inspireerde Haley Morris-Cafiero tot het maken van kunst.

Online pesterij wordt kunst

De kunstenaar Haley Morris-Cafiero is langer bezig om kunst te maken rondom naming and shaming. In 2008 zag ze bij het bekijken van een paar selfies die ze op Times Square in New York had gemaakt een man op de achtergrond die haar naar eigen zeggen belachelijk maakte. Dit zorgde er voor dat zij met een serie kwam genaamd Wait Watchers. Hierop toonde ze meer mensen op de achtergrond die zich niet van zijn of haar beste kant lieten zien. Deze serie ging vervolgens in 2013 viral en dat zorgde er voor dat zij online veel commentaar kreeg. Nu, vijf jaar later, is ze terug met een nieuwe serie genaamd The Bully Pulpit. Daarin fotografeert zij zichzelf in combinatie met één van de commentaren die zij heeft ontvangen.

online pesterij

Ze koos er voor om de online pestkoppen niet bij naam te noemen, maar nam tegelijkertijd wel de foto’s zo dat het een hint is over wie het gaat. Ze denkt dat de mensen die de verschillende haatcomments hebben geplaatst zichzelf snel zullen herkennen in de verschillende foto’s. Of dat ook het online pesterij-probleem stopt, dat is natuurlijk maar zeer de vraag. Maar gevoelsmatig is deze manier van reageren een stuk mooier dan de discussie aangaan. Op deze manier laat Haley Morris-Cafiero zien dat ze beter is dan hen die haar belachelijk maken en ze dient op deze manier als een mooi voorbeeld. Bekijk ook haar website.

online pesterij

Meer lezen en zien over kunst? Dan hebben we hier een mooie overzichtspagina.

Reageer op artikel:
Slachtoffers zetten online pesterij om tot kunst
Sluiten