Robert Kroes
Robert Kroes Inspiratie 23 dec 2018

Promised land: het eerste sprookje over een homo-relatie

Op zich kun je het betreuren dat seksuele geaardheid in 2018 nog een onderwerp is al betreuren. Als je als kind twijfelt over jouw gevoelens is dit nog veel vervelender. Zeker omdat alle kinderboeken die wij kennen altijd alleen hetero-relaties beschrijven. Dat is nu door het sprookjesboek Promised Land veranderd.

Eerste sprookje over een homo-relatie

Toen de auteurs Adam Reynolds en Chaz Harris zelf nog kinderen van zo’n 8 jaar waren wisten ze al dat zij (ook) op jongens vielen. Ze zaten in de knoop met hun gevoelens en vonden in de kinderboeken die ze lazen nooit een rolmodel of herkenning voor wat zij voelden. Dat het idee ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ niet alleen voorbehouden is aan hetero-stelletjes ontdekten zij pas veel later. Hier vonden zij de inspiratiebron voor hun kinderboek Promised Land dat afrekent met het stereotype van de hetero-relatie. Overigens is het boek niet specifiek gericht op een bepaalde geaardheid. De schrijvers geven aan dat zij geaardheid geen onderwerp vinden. Zij wilden laten zien dat liefde en geaardheid los van elkaar (horen te) staan.

Promised Land: An illustrated LGBT children’s book

Adam Reynolds is raising funds for Promised Land: An illustrated LGBT children’s book on Kickstarter! Once upon a time in a land not so far away; There was a place where no one cared if you were straight or gay…

Promised land: LGBT nog lang en gelukkig

Het is natuurlijk altijd lastig om te vertellen waar een boek over gaat zonder het plot te verklappen. Laten we in zijn algemeenheid zeggen dat het boek alles heeft wat een klassiek sprookje kenmerkt. De rijke prins is aanwezig en de arme geliefde ook. Uiteraard komen zij tegenover elkaar te staan (overigens niet vanwege hun geaardheid) en leven ze uiteindelijk nog lang en gelukkig. Het geïllustreerde kinderboek (voor kinderen van vijf jaar en ouder) is als e-book vanaf 12 dollar te koop op crowdfunding-platform Kickstarter. Hoezeer het boek in een behoefte voorziet blijkt wel uit de crowdfunding. Waar de schrijvers een bedrag van 15.000 dollar nodig hadden, haalden zij haast het dubbele op.

LGBT en kinderen, een lastig onderwerp

Als je bedenkt hoeveel kinderen statistisch gezien tot de lbgt-doelgroep gerekend zouden moeten worden en hoe weinig kinderboeken en -films er op dat gebied zijn is dit zorgelijk. Gelukkig wordt er voor kinderen steeds opener met dit onderwerp gedaan. Zo is recentelijk een lbgt-animatiefilm voor kinderen uitgekomen.

Reageer op artikel:
Promised land: het eerste sprookje over een homo-relatie
Sluiten