Alex Ebbers
Alex Ebbers Inspiratie 25 nov 2017

23 Oudhollandse woorden die we direct weer willen gebruiken

Nederlands is een taal die maar weinig mensen op de wereld spreken. Jammer is het daarom ook, dat er in de Nederlandse taal steeds meer buitenlandse woorden of vervormingen van buitenlandse woorden verschijnen. Hierdoor ontstaat er een soort van nieuwe taal, die een combinatie is van beiden. Dit is natuurlijk ook leuk, maar hoe leuk zou het zijn als we die echt Oudhollandse woorden weer in gebruik zouden gaan nemen en die zouden mixen in de moderne taal? Daarom vind je hier een lijstje met Oudhollandse woorden waarvan wij vinden dat we ze direct weer in gebruik moeten gaan nemen, omdat ze simpelweg te leuk zijn om te vergeten.

Belhamel

Bel·ha·mel (de; m,v; meervoud: belhamels)
Oorspronkelijk is een belhamel een besneden ram die de bel draagt en de kudde leidt. In de spreektaal wordt het gebruikt als deugniet; haantje de voorste.
De belhamel houdt van kattenkwaad. Hij wordt er blij van om mensen te irriteren en wil altijd het laatste woord hebben. De belhamel is eigenlijk vrij irritant, iemand die denkt dat hij altijd leuk is.

Klaploper

Klap·lo·per (de; m,v; meervoud: klaplopers)
Iemand die misbruik maakt van de gastvrijheid of vriendelijkheid van anderen.
Het woord klaploper bekt lekker en eigenlijk zou dit alleen al een reden moeten zijn om het weer te gaan gebruiken. Het is precies een evenwichtige combinatie tussen een belediging en een uiting van frustratie, heerlijk. Klaploper!

Raaskallen

Raas·kal·len (raaskalde, heeft geraaskald)
Onzinnig praten, zonder dat iemand weet waar je het over hebt.
Het woord raaskallen is eigenlijk altijd leuk, in welke context dan ook. Zo zouden we het woord alleen al terug willen om naar de tv te kunnen roepen: ‘Prem, wat zit je nou te raaskallen!’

Bedotten

Be·dot·ten (bedotte, heeft bedot)
Iemand voor de gek houden of beetnemen.
Soms is het simpelweg heerlijk om iemand te bedotten, en wat minder fijn om bedot te worden. Tegenwoordig zeggen we al snel: ‘Neem je me in de zeik?’, maar dit klinkt veel onaardiger dan dat we het vaak bedoelen. Laten we daarom gewoon lekker allemaal teruggaan naar het ouderwetse: ‘zit je me nou te bedotten?’

Linkmiegel

Link·mi·chel, link·mie·gel (de; m,v; meervoud: linkmichels)
Amsterdams woord voor een sluw persoon; gluiperd.
Linkmiegels zijn mensen die je eigenlijk liever niet in je omgeving hebt. Ze zijn vals en achterbaks, mensen waar je het liefst zo weinig mogelijk mee te maken hebt. Dus weet je wat we doen? We spreken ze er gewoon op aan. De eerstvolgende keer dat we een linkmiegel in de smiezen krijgen zeggen we hem gewoon: ‘Weet je wat jij bent? Jij bent een echte linkmiegel!’ Kijken wat ‘ie doet.

Knurft

Knurft (de; m,v; meervoud: knurften)
Een minder slim persoon; sufferd
De knurft is altijd een beetje het sukkeltje geweest. Thuis was hij waarschijnlijk de middelste van vijf kinderen en op school blonk hij ook niet echt uit. Hij is niet bijzonder goed in een bepaalde sport en op zijn werk sukkelt hij ook maar een beetje aan. Hij kan het altijd wel met iedereen vinden, maar echt populair is hij nooit geweest. De knurft is eigenlijk best schattig, dus de volgende keer dat je hem tegenkomt, groet hem dan vriendelijk met: ‘Dag knurftje, gaat het nog een beetje?’

Blaaskaak

Blaas·kaak (de; m,v; meervoud: blaaskaken)
Een blaaskaak is iemand die altijd opschept.
De blaaskaak heeft altijd het nieuwste van het nieuwste en wil dit graag aan zo veel mogelijk mensen laten weten. Hij heeft (volgens hem) ontzettend veel vrienden, die hem allemaal helemaal geweldig vinden. Eigenlijk weet iedereen dat dit allemaal best wel meevalt, dus laten we die blaaskaak maar lekker gaan.

Nozem

No·zem (de; m,v; meervoud: nozems)
Jong en opstandig; zelfbewust.
Als je denkt aan een stoere jongen, dan denk je aan een nozem. De nozem is voor niets en niemand bang en doet wat hij wil. Hij zal zich door niemand de les laten lezen en al helemaal niet door iemand met autoriteit. De nozem weet dat hij een nozem is, en is daar trots op.

Meer Oudhollandse woorden

Dit is een kleine greep uit de Oudhollandse woorden die we graag terug zouden willen, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer! Als het aan ons lag maakten de volgende woorden ook weer per direct hun intrede in de Nederlandse taal. Tip: gooi ze er gewoon lekker doorheen.

Zemelen
Bastaard
Bruut
Duivelsgebroed
Dwaas
Vlegel
Schavuit
Lulletje rozenwater
Belatafeld
Drommels
Beduvelen
Ginnegappen
Branieschopper
Zwetsen

Reageer op artikel:
23 Oudhollandse woorden die we direct weer willen gebruiken
Sluiten