Nederlandse student kweekt sla via zijn zweet en urine

Recycling is iets dat altijd goed is. Het is zonde om dingen weg te gooien als je ze op één of andere manier kunt hergebruiken. De Nederlandse student Thieu Custers had dat waarschijnlijk in zijn achterhoofd toen hij aan zijn project begon waarmee hij uiteindelijk afstudeerde aan de Design Academy Eindhoven. Hij besloot namelijk sla te gaan kweken en dat te laten groeien door gebruik te maken van zijn eigen urine en zweet.

Sla met een twist

Voor dit project heeft hij eerst zijn hoofd kaal geschoren om met dat haar een structuur te vormen waarin de planten hun wortels konden laten groeien. Vervolgens heeft hij een soort van zweetpak gemaak waarmee hij zout uit het zweet kon halen en dat aan de planten te geven. En tot slot ving hij zijn urine op in het toilet om daarmee vervolgens de planten van vocht en andere voedingsstoffen te voorzien. Naar eigen zeggen liet hij zich daarbij inspireren door de ruimtevaart. Voor ons klinkt het een beetje als de film The Martian, waarin Matt Damon via zijn poep planten van voedingstoffen voorzag.

sla

Uiteindelijk bleek dat dit niet genoeg was om planten zoals sla, radijsjes en basilicum goed te laten groeien. Hij moest uiteindelijk de planten extra water geven en gebruik maken van kunstlicht om ze te laten groeien. Ook bleek het haar niet geschikt te zijn om structuur te geven aan de wortels. Wel bleek de urine die rijk is aan nitrogenen, fosfor en andere stoffen er voor te zorgen dat de planten van de juiste voedingsstoffen werden voorzien.

sla

Bij zijn afstuderen serveerden hij zijn professoren uiteindelijk van een maaltijd salade op basis van de planten die hij liet groeien. De salade smaakte naar verluidt als een normale salade, omdat er gebruik werd gemaakt van voedingsstoffen die anderzijds uit zoiets als kunstmest moet komen. Maar in dit geval kwam het dus van het lichaam van Thieu.

Reageer op artikel:
Nederlandse student kweekt sla via zijn zweet en urine
Sluiten