A. de Jong
A. de Jong Inspiratie 4 mrt 2019

Dit is Nieuw Land, het nieuwste Nationaal Park in Nederland

Iedereen die denkt dat we ruimtetekort hebben in Nederland, weet dan dat er 21 Nationale Parken zijn. Dat waren er tot voor kort twintig, maar vorig jaar kwam er zonder al te veel aankondiging eentje bij. Nu is de visie van Nationaal Park Nieuw Land in Flevoland onthuld door Mecanoo architecten.

Nieuw Land, een nieuw Nationaal Park in Flevoland

Nieuw Land is het eerste Nationale Park in Flevoland, de jongste provincie van Nederland. Het natuurgebied bevindt zich op de bodem van de vroegere Zuiderzee en staat dus eigenlijk symbool voor heel Nederland. Het gaat om een gebied met een grootte van 29.000 hectare, dat ontstaan is door inpoldering. Het gebied is een samenvoeging van de Oostvaardersplassen, Lepelaarsplassen, Trintelzand in het Markermeer en de Marker Wadden.

NIEUW LAND: Nederland krijgt er een groot nationaal park in Flevoland bij

Nederland krijgt er een groot natuurpark bij: nationaal park Nieuw Land. Het nieuwe nationale park in Flevoland is een samenvoeging van de bestaande natuurgebieden Oostvaardersplassen, Lepelaarsplassen, Trintelzand in het Markermeer en de Marker Wadden. Architect Francine Houben gaat die gebieden uitbreiden, met elkaar verbinden en toegankelijker maken voor bezoekers.

“Nieuw Land wordt een Nationaal Park nieuwe stijl”, zegt Francine Houben, architect-directeur en een van de oprichters van Mecanoo architecten, tegen NOS. Ze noemt het een ‘aantrekkelijke en educatieve belevenis die tegelijkertijd ruimte biedt voor rust, duisternis, ruigte en avontuur’.

Masterplan van Mecanoo

In de komende twintig jaar zullen de de vier natuurgebieden geleidelijk aan worden verbonden om één ​​doorlopend park te vormen. Tegelijkertijd wordt Nieuw Land beter toegankelijk gemaakt, zodat bezoekers het gebied per fiets, kano, te voet of met een elektrische Jeep kunnen ontdekken. Nieuwe eilanden, moerassen, kreken, natte graslanden en waterverbindingen moeten zorgen voor een continu ecosysteem en een paradijs voor een groot aantal beschermde vogelsoorten, dat zich daar nu al laat zien.

nieuw land, nationaal park, nederland, flevoland, natuur

A6

Nationaal Park Nieuw Land wordt niet alleen een beleving te voet of per fiets, maar ook vanuit de auto op de snelweg. De snelweg A6 wordt volledig betrokken bij het Nationaal Park. De natuurgebieden worden in het masterplan doorgetrokken tot over de A6. “Dus als jij op de A6 rijdt, van Amsterdam naar Groningen, dan kom je ook door dit gebied heen en dan denk je, hé ik stap hier een keer uit.”

Daarnaast komen er meer mogelijkheden recreatievoorzieningen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de lange 50 kilometer lange Knardijk die dwars door het gebied loopt. Langs de dijk worden plekken aangelegd waar je de natuur in kan en komt er een bezoekerscentrum, treinstation en paviljoen met uitzicht op het Markermeer. Bezoekers krijgen vooral toegang tot de nieuw aangelegde natuur, waardoor de originele natuurgebieden volledig beschermd blijven. Het gebied moet zowel nationaal als internationaal bekend komen te staan als vogelparadijs.

nieuw land, nationaal park, nederland, flevoland, natuur

Nieuw Land wordt na Nationaal Park Oosterschelde het grootste Nationale Park van Nederland. De ontwikkeling van het park gaat naar schatting 470 miljoen euro kosten en zal ongeveer twintig jaar duren. Het park moet 2 miljoen toeristen per jaar trekken, iets dat volgens Houben meer lijkt dan dat het is. “Je moet niet denken dat dit opeens de drukte van Amsterdam krijgt of zo, dat is die 2 miljoen bezoekers echt niet. Het park is groot genoeg om ruimte te bieden aan deze toeristen.”

nieuw land, nationaal park, nederland, flevoland, natuur
nieuw land, nationaal park, nederland, flevoland, natuur
nieuw land, nationaal park, nederland, flevoland, natuur
nieuw land, nationaal park, nederland, flevoland, natuur

Alle Nationale Parken in Nederland

In dit artikel hebben we alle Nationale Parken in Nederland op rij gezet, met Nationaal Park Nieuw Land in Flevoland als nieuwkomer. Ja, we wonen in een land vol mooie natuur.

Reageer op artikel:
Dit is Nieuw Land, het nieuwste Nationaal Park in Nederland
Sluiten