A. de Jong
A. de Jong Inspiratie 4 dec 2018

Van oorlogsvluchteling tot de Gouden Bal: 5 feiten over Luka Modrić

Luka Modrić heeft de Gouden Bal (Ballon d’Or) gewonnen en dat is een zegen voor het voetbal. Voor het eerst sinds 2008 is niet Cristiano Ronaldo of Lionel Messi verkozen tot de beste voetballer van het jaar. De weg die Luka Modrić heeft afgelegd om dit te bereiken, maakt het extra mooi.

5 eerbiedwekkende feiten over Luka Modrić

Van Luka Modrić weten we dat hij de ultieme spelverdeler is en dat hij altijd met volle passie speelt, vooral voor zijn land Kroatië. Met Real Madrid won hij vier keer de Champions League, waarvan de laatste drie in de afgelopen drie seizoenen. Ook haalde hij dit jaar met Kroatië de WK-finale, die met 4-1 verloren van Frankrijk. Of het terecht is dat juist Luka Modrić de Gouden bal heeft gewonnen? Zeker. Met zijn geniale passes en assists was hij afgelopen jaar de belangrijkste speler van Real Madrid en hij haalde zo’n beetje in zijn eentje de finale van het WK in Rusland. Daar liet hij zien dat hij naast een goede voetballer ook een dappere strijder is. En als je de onderstaande feiten leest, dan ben je helemaal overtuigd.

1. Opgegroeid als oorlogsvluchteling

Luka Modrić is in 1985 geboren in het havenstadje Zadar, toen nog onderdeel van Joegoslavië. In 1991 braken er anti-Servische rellen uit in de stad, tijdens de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog werd Zadar meermalen onder vuur genomen. De opa van Luka Modrić, die hem leerde voetballen, werd vermoord door Servische rebellen. Het huis van zijn familie werd tot de grond toe afgebrand. Zeven jaar lang schuilde Luka Modrić als oorlogsvluchteling in een hotel, omringd door het geluid van bommen en granaten. Het enige wat hij daar deed was voetballen, soms tot ergernis van het personeel. “Er braken meer glazen door zijn bal dan door bommen”, zei een medewerker van het hotel jaren later in een interview.

Luka Modrić, feiten, gouden bal, respect

2. Opa als drijfveer

De opa van Luka Modrić was soldaat van het Kroatische leger en werd in 1991 vermoord door Servische rebellen in de afschuwelijke Joegoslavische oorlog. Deze gebeurtenis greep de kleine Luka Modrić natuurlijk aan en heeft hem gevormd als mens. Maar al snel zette het talentvolle ventje zijn verdriet om in een drijfveer om de wens van zijn opa te vervullen: profvoetballer worden. Zijn opa voetbalde altijd met hem, van hem leerde hij het spelletje. Niet alleen als klein jongetje, maar ook tijdens zijn carrière is zijn grootvader altijd de grote drijfeer geweest. Na ieder doelpunt en gewonnen wedstrijd kijkt hij even naar de hemel en bedankt hij zijn opa.

3. Te licht bevonden voor de top

Natuurlijk was Luka Modrić een groot talent, maar net als Johan Cruijff was hij erg mager en dun. De grootste teleurstelling van zijn carrière was dan ook het mislopen van een contract bij HNK Hajduk Split. Een contract bij deze club lag al klaar, maar toen Luka Modrić verscheen om te tekenen, werd het contract verscheurd, vanwege zijn magere voorkomen. Te licht voor de top, luidde het oordeel. Hier zullen ze ongetwijfeld nog steeds spijt van hebben.

4. Cruijff van de Balkan

Er zijn meer gelijkenissen met Johan Cruijff dan alleen zijn magere gestel. Als je foto van Johan Cruijff naast die van Luka Modrić legt, zou je ze zo vader en zoon verklaren. Maar belangrijker: het inzicht, de techniek en de betekenis voor hun land als voetbalnatie komen ook overeen. Beide putten ze bovendien veel kracht uit een overleden dierbare. Niet voor niets wordt Luka Modrić de Cruijff van de Balkan genoemd.

Luka Modrić, johan cruijff, gouden bal, winnaar, respect

5. ‘Wesley Sneijder verdiende ook al de Gouden Bal’

En wat we als Nederlanders natuurlijk extra waarderen, is de speech van de Kroaat na zijn verkiezing als beste voetballer ter wereld, waarin hij vertelde dat Wesley Sneijder eigenlijk ook al eens de gouden bal verdiende. “Er waren in het verleden al een paar andere spelers die in plaats van Messi of Ronaldo de Gouden Bal hadden kunnen winnen, zoals Xavi, Iniesta en Sneijder, maar dat gebeurde niet. Misschien wilden de mensen nu een keer iets anders. Dit is een overwinning voor het voetbal. Ik ben blij dat ik de winnaar ben, maar deze prijs is voor iedereen die ‘m ook had verdiend.”

Luka Modric wins the ballon d’or 2018

ballon d’or 2018 Luka Modrić osvaja balon d’or 2018

Check ook hoe Real Madrid Santiago Bernabeu voor 400 miljoen euro gaat opknappen.

Reageer op artikel:
Van oorlogsvluchteling tot de Gouden Bal: 5 feiten over Luka Modrić
Sluiten