Alex Ebbers
Alex Ebbers Hotspots 21 nov 2017

Derinkuyu, de ondergrondse stad die werd ontdekt tijdens een renovatie

Tijdens de renovatie van het huis van een Turkse man in 1963, deed hij de ontdekking van zijn leven. Achter een gesloopte muur bleek namelijk een geheime kamer te zitten. Het bleek de eerste blik op de vergeten, ondergrondse stad genaamd Derinkuyu te zijn.

Derinkuyu, de ondergrondse stad die een Turkse man onder zijn huis vond

Deze stad breidde zich uit naar maar liefst achttien verdiepingen onder de aarde en is daarmee niet het grootste, maar wel het diepste gangennetwerk dat tot nu toe is gevonden. Een ingewikkeld netwerk van tunnels verbindt de verschillende kamers en ‘gebouwen’ van de ondergrondse stad. De stad bleek één van de tientallen ondergrondse steden die waren gemaakt van de rots in Cappadocië, duizenden jaren geleden. Eeuwenlang bleef Derinkuyu verborgen.

Historici schatten dat Derinkuyu gebouwd is rond 8 voor Christus en jarenlang door circa 20000 inwoners werd gebruikt en zelfs werd uitgebreid. Het was een handige plek die waarschijnlijk gebruikt werd ter verdediging voor binnenvallende legers of natuurrampen. Het netwerk bestond uit verschillende ingangen en binnenin de stad waren er meerdere doorgangen naar andere kamers. Er was zelfs een ventilatiesysteem, zodat er helemaal onderin het gangennetwerk ook frisse lucht beschikbaar was.

Ook drinkwater was beschikbaar in de ondergrondse stad; de putten stonden niet in contact met het oppervlak, dit om te voorkomen dat sluwe landbewoners het zouden vergiftigen. Putten werden bereikt vanaf de eerste verdieping van het gangennetwerk, zodat de landbewoners er niet bij konden. De hele stad kon afgesloten worden door middel van enorme, ronde stenen en veel van de kamers in de stad konden herkend worden voor bepaalde functies. Zo waren er bijvoorbeeld ondergrondse scholen, winkels, graven en kerken in Derinkuyu.

Check ook deze ‘vliegveldstad’ in Noorwegen, die volledig gaat draaien op duurzame energie.

Reageer op artikel:
Derinkuyu, de ondergrondse stad die werd ontdekt tijdens een renovatie
Sluiten