A. de Jong
A. de Jong Hotspots 7 sep 2018

Een molen die cannabis sativa klopt: Nederlandser krijg je het niet

Vandaag, vrijdag 7 september 2018, wordt in Assendelft, onder de rook van Amsterdam, hennepklopper De Paauw op feestelijke wijze in gebruik genomen door Professor Mr. Pieter van Vollenhoven. Na een restauratie van 10 jaar worden er voor het eerst sinds ruim 100 jaar weer hennepvezels fijn geklopt in de Zaanstreek.

De stichting Zaanse Pakhuizen was verantwoordelijk voor de restauratie. Samen met het Amsterdamse Hash Marihuana & Hemp Museum gaat de Stichting in de molen een permanente presentatie ontwikkelen waar de geschiedenis en de toekomst van industriële hennep in Nederland is te zien en te ervaren.

Hennepklopper is Wereldwijd uniek

Het avontuur begon in 2008 toen Stichting Zaanse Pakhuizen na lang touwtrekken met de Gemeente Zaanstad een compleet verwaarloosde molenschuur in Nauerna kon overnemen. Na de voltooiing besloot men om ook een molen terug te plaatsen op de oorspronkelijke plek waar tot 1896 een oliemolen stond.

hennepklopper, pauw, zaanstreek, hennep, cannabis

De Stichting wilde wat anders doen: aan de pittoreske locatie aan de Nauernasche Vaart verrees een hennepklopper, waarvan er in de 17e en 18e eeuw een heel aantal in Krommenie stonden. Met deze wereldwijd unieke reconstructie komt een verloren gegane bedrijfstak in de Zaanstreek tot leven: dat van de hennepklopper die hennepvezels fijnstampte voor gebruik in de lokale zeilindustrie.

Het klopt in de Zaanstreek

In de 17e en 18e eeuw was de Zaanstreek beroemd en berucht vanwege de scheepsbouw en hiervoor had men uiteraard ook zeilen, en daarmee hennep nodig. De hennepvezels werden gebruikt voor het maken van zeilen en touwen. Om de hennepplant bruikbaar te maken voor de zeilproductie moest de houten kern van de stam worden gescheiden van de bastvezels. Dat gebeurde handmatig met brekers, maar de ingenieuze door de wind aangedreven kloppers in de molen nam arbeiders veel werk uit handen.

hennepklopper, pauw, zaanstreek, hennep, cannabis

Monumentendag

Ter gelegenheid van Monumentendag is De Paauw op zaterdag en zondag 8 en 9 september open voor het publiek. Het is mogelijk de enige hennepklopper ter wereld in actie te zien, en het unieke verhaal van de restauratie en herbouw te horen. Ontdek daarbij hoe essentieel de hennepplant was, en welke rol deze milieuvriendelijke en uiterst veelzijdige plant ook nu kan spelen voor een duurzame toekomst.

Bekijk ook de mini-documentaireserie Explained op Netflix, met onder meer een prachtige aflevering over de geschiedenis en toekomst van de hennepplant.

Reageer op artikel:
Een molen die cannabis sativa klopt: Nederlandser krijg je het niet
Sluiten