Tessa Ham
Tessa Ham Inspiratie 24 aug 2018

Giphy organiseert een filmfestival voor films die korter zijn dan 18 seconden

In New York vindt op 8 november het eerste filmfestival plaats voor films die korter dan 18 seconden duren. De initiatiefnemers kunnen natuurlijk niemand anders zijn dan de mensen van Giphy. De zoekmachine voor GIFs reikt ook een prijs uit: de winnaar neemt 10.000 dollar mee naar huis.

Een filmfestival met GIF-filmpjes gek? Giphy vindt van niet. Volgens het bedrijf kunnen mini-filmpjes net zo creatief, entertainend en ontroerend zijn als de beelden die worden vertoond op traditionele filmfestivals. Tja, als een foto al meer dan duizend woorden zegt, dan kan een GIF helemaal veel woorden kwijt.

Verhalen vertellen in 18 seconden

“Bij Vine vertelden mensen zelfs verhalen in zes seconden”, vertelt een woordvoerder van Giphy. “Die waren heel entertainend. Waarom zouden filmmakers geen meeslepende, professionele kunst die minder dan 18 seconden duurt, kunnen inzenden?” Het is in ieder geval een uitdaging.

Prijs van 10.000 dollar

Er zijn vijf categorieën op het festival: stop-motion, animatie, experimenteel, verhalend en de ‘wildcard’ categorie (oftewel: overig). De juryleden bestaan uit een groep filmmakers, comedians en museum conservatoren. Die kiezen samen de meest professionele, creatieve en entertainende aanmeldingen uit. Bij elke categorie wordt een finalist gekozen, waarna de allerbeste een prijs van 10.000 dollar zal winnen.

Giphy Film Fest

GIF-jes hebben inmiddels het internet veroverd. Ze maken je aan het lachen of beschrijven precies hoe je je op dat moment voelt. Maar of een film van 18 seconden net zo meeslepend kan zijn als een film op een traditioneel festival? Dat valt natuurlijk nog te bezien. Het Giphy Film Fest is alleen op uitnodiging te bezoeken, maar niet getreurd: de vijf finalisten zullen ook online, via een speciaal platform, bekeken kunnen worden.

Reageer op artikel:
Giphy organiseert een filmfestival voor films die korter zijn dan 18 seconden
Sluiten