A. de Jong
A. de Jong Inspiratie 31 dec 2018

7 feiten over oliebollen die Oud en Nieuw nog leuker maken

Het is 31 december, dus schuiven we in Nederland massaal oliebollen (met en zonder krenten) en appelflappen naar binnen. En wat is er nou leuker om tijdens Oud en Nieuw je vrienden dood te gooien met feiten. Van de oorsprong tot het recept: 7 feiten over oliebollen om goed beslagen ten ijs te komen tijdens oudejaarsavond.

Oliekoeken

De oorsprong van oliebollen mag dan niet helemaal duidelijk zijn, feit is dat het recept al even meegaat. Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur vermoedt dat ze in de middeleeuwen voor het eerst in Nederland gebakken zijn, onder de naam oliekoeken. Ook wordt er vermoed dat Portugese Joden, die tijdens de Spaanse Inquisitie naar Nederland vluchtten, een vergelijkbaar recept meenamen. In Portugal aten ze in die tijd iets wat op oliebollen lijkt: oliekoeken met (gedroogde) zuidvruchten. De olie zou verwijzen naar de olie uit de eeuwig brandende lamp in de tempel van Jeruzalem. In 1868 nam de Van Dale ‘oliebol’ op. Daarna verdween de naam oliekoek al vrij snel.

oliebollen, feiten, bakken, recept

Oud en Nieuw

Vanaf het begin was het al een winters recept. De Nederlandse traditie om oliebollen tijdens Oud en Nieuw te eten, ontstond in een periode dat er nog lang geen koelkasten en diepvriezen bestonden. Arme mensen mochten in die tijd tussen Kerstmis en Oud en Nieuw langs de deur gaan om een goed kerstmis of nieuwjaar te wensen of een lied te zingen. Ze kregen dan een oliebol of een plak kerstbrood. Oliebollen worden al in het oudste kookboek vermeld.

Het klassieke recept van oliebollen

Voor 30 oliebollen
– 750 gram bloem
– Een goede snuf zout
– 2 eieren
– 40 gram roomboter
– 13 gram gedroogde gist
– 750 ml melk
– 50 gram basterdsuiker
– Poedersuiker

Lees hier hoe je het deeg maakt.

Oliebollen bakken

Frituur de oliebollen op 175 graden Celsius. De baktijd van een oliebol is ongeveer 6 minuten, afhankelijk van het gewicht. Oliebollen die bij een te hoge temperatuur worden gebakken, kleuren sterk en zijn vaak niet gaar van binnen. Bij een te lage temperatuur nemen ze juist te veel vet op. Ververs het vet regelmatig, omdat er vaak kleine restjes achterblijven, die op den duur verbranden.

Hoeveel calorieën zitten er in een oliebol?

De vraag die bij mensen met goede voornemens alvast door het hoofd spookt: hoeveel calorieën zitten er in een oliebol? Nou, dat valt alleszins mee. Een gemiddeld oliebol bevat 135 kcal. Ter vergelijking: een appelflap bevat 400 kcal, een appelbol 196 kcal en een krentenbol 167 kcal. Een vergelijking buiten de oliebollenkraam om: een Big Mac bevat 510 kcal.

Tumult om AD-Oliebollentest

Tussen 1993 en 2017 organiseerde het Algemeen Dagblad de Oliebollentest. Maar Nederland zal Nederland niet zijn als daar tumult over ontstond. De Oliebollentest zou niet eerlijk zijn en onnodig schofferend taalgebruik bevatten. Vorig jaar ontstond er tijdens Jinek in een item daarover ruzie tussen oliebollenbakkers en de verwaande hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad. Na deze uitzending was het duidelijk: heel Nederland stond achter de oliebollenbakkers. Vanaf dit jaar is de AD-Oliebolentest dan ook verleden tijd.

Ruzie bij Jinek – AD-baas beledigt oliebollenbakker

Eva Jinek Ad oliebollentest oud en nieuw ruzie oliebollen

Dutch doughnut

Tja, hoe vertel je die toeristen of mensen in het buitenland nou wat de Nederlandse traditie is tijdens Oud en Nieuw? Nou, dat begint met de officiële Engelse vertaling: dutch doughnut. Vertel vervolgens de bovenstaande feiten en verzin er gerust nog wat flauwekul bij. Weet in ieder geval dat Nederlanders gemiddeld vijf oliebollen per jaar eten. Rest ons u alvast een gelukkig nieuwjaar te wensen.

Oh ja, voor jouw gezonde voornemens: check ook deze 11 ongelooflijk interessante feiten over de komkommer.

Reageer op artikel:
7 feiten over oliebollen die Oud en Nieuw nog leuker maken
Sluiten