A. de Jong
A. de Jong Inspiratie 3 okt 2018

Hoe Inter Milaan het Nederlandse voetbal beroofde van virtuoos Faas Wilkes

Vanavond speelt PSV tegen Internazionale dan wel Inter Milaan. Inter is niet meer wat het ooit was. Het Nederlandse voetbal ook niet, maar er gloort hoop aan de horizon. Feit is dat Nederlandse clubs niet opkunnen tegen de astronomische bedragen die tegenwoordig voor voetballers worden neergelegd. Om de touwtjes van dit intro aan elkaar vast te knopen: de legendarische voetballer Faas Wilkes was in 1949 de eerste Nederlander die voor een astronomisch bedrag uit Nederland werd geplukt. Juist, door Internazionale. Met alle gevolgen van dien.

Faas Wilkes, dé inspiratiebron van Johan Cruijff

Ooit hadden we Arjen Robben, Dennis Bergkamp, Marco van Basten, Ruud Gullit en Johan Cruijff. Verder gaat ons collectieve geheugen in het voetbal niet. Maar in de grauwe jaren na de oorlog liep misschien wel de meest sierlijke voetballer ooit over de velden. Een voetballer waar we vandaag de dag nog steeds van zouden smullen; tweebenig, onnavolgbare dribbel, loepzuivere afronding. Faas Wilkes was een geboren pingelaar, die op elegante wijze zijn tegenstanders voorbij liep om uiteindelijk zelf de goal te maken. Koppen deed hij niet, slidings liet hij over aan zijn personeel, zoals hij het zei. Niet voor niets was Faas Wilkes dé inspiratiebron van Johan Cruijff.

faas wilkes, nederlands elftal, inter milaan, internazionale
Het Nederlands Elftal voor een interland in 1948 tegen België (2-2) met het gouden trio op de onderste rij: Kees Rijvers 2e v. links , Faas Wilkes 3e v.links, en Abe Lenstra uiterst rechts

“Faas Wilkes was altijd mijn idool. Dankzij Wilkes weet ik dat het voetbal idolen nodig heeft, want aansprekende topvoetballers inspireren de jeugd. Het mooie aan voetbal is, dat uit die jeugd dan opnieuw idolen voortkomen, maar ook de wat minder getalenteerde jeugdspelers hebben op hun niveau jarenlang veel plezier. Ik kan me heel goed voorstellen dat iemand bij een afdelingsclub met evenveel plezier voetbalt als ik altijd heb gedaan”, zei Johan Cruijff ooit tegen journalist Nico Scheepmaker.

De carrière van de in 1923 geboren Servaas (Faas) Wilkes – vernoemd naar de Heilige Servatius – begon bij de Rotterdamse voetbalclub Xerxes. De drang om geld te verdienen en de gevolgen daarvan liepen als een rode draad door de carrière van de geniale en eigenzinnige voetballer. Faas Wilkes was meubelmaker en het zou een logisch stap zijn geweest als hij met zijn broer het verhuisbedrijf van zijn vader en oom overnam. Maar Faas Wilkes wilde profvoetballer worden, in een land waar dat toen nog verwerpelijk was.

Inter Milaan verwezenlijkte een droom

Nederland kende nog geen profcompetitie, commercie was not done in het Nederlandse voetbal. Toen bekend werd dat MVV Faas Wilkes van Xerxes wilde overnemen voor twee vrachtwagens van het merk Bedford, werd er dan ook schande gesproken. Faas Wilkes kreeg zelfs een speelverbod van 1 jaar, waarna hij toch maar besloot bij Xerxes te blijven voetballen en meubels te maken tussen de trainingen en wedstrijden door. Maar toen kwam Internazionale.

Gerrit Keizer, Beb Bakhuys en Gerrit Vreeken waren de eerste drie Nederlandse voetballers die in het buitenland gingen spelen. Faas Wilkes was de eerste die voor een mega-bedrag werd weggekaapt. Hij kreeg een driejarig contract en ging 60.000 gulden per jaar verdienen. Om over het tekengeld van 72.000 gulden maar te zwijgen. Daarmee zou hij nu in het rijtje Ronaldo, Neymar, Pogba en Messi staan. Eindelijk kon Faas Wilkes doen wat hij altijd al zo graag wilde: zijn brood verdienen met voetbal. Maar dit ging niet zonder gevolgen.

faas wilkes, inter milaan, internazionale

Waar hij de harten van het Italiaanse voetbalpubliek al snel veroverde en de bijnaam Il Tulipano (De Tulp) kreeg, werd Neerlands beste voetballer in eigen land door veel mensen uitgekotst. Commercie was not done, weet u nog? In drie seizoenen speelde Il Tulipano 95 wedstrijden voor Inter Milaan en scoorde hij 47 keer. Maar Oranje was zijn grote ster kwijt, te weten dat de KNVB hem vanwege zijn prof-status verbande uit het Nederlands Elftal.

“Ik ging voor het geld en voor niets anders. Ik zette heel hoog in en ik kreeg ‘t. Ik wist dat ik daardoor nooit meer in Nederland zou kunnen spelen, maar dat heb ik toen in alle nuchterheid geaccepteerd”, zei Wilkes ooit in VI. Na drie jaar Inter Milaan, ging Wilkes via een tussenjaar bij Torino voetballen voor het Spaanse Valencia, waar hij speelde tot en met 1956. Samen met Alfredo Di Stéfano (Real Madrid) en Ladislao Kubala (FC Barcelona) groeide hij uit tot de sterren van de Spaanse competitie. Maar de virtuoos werd tussen 1949 en 1956 geweerd uit het Nederlands Elftal. Daardoor kwam hij slechts tot 38 interlands, waarin hij 35 keer scoorde. Een record dat pas in 1998 door Dennis Bergkamp werd gebroken.

Wat als…

Het Nederlandse voetbal werd in de jaren 70 op de kaart gezet door Johan Cruijff. Maar wat als… Wat als Faas Wilkes al die tijd gewoon in het Nederlands Elftal had gespeeld. Naast die andere virtuozen Abe Lenstra en Kees Rijvers. Was niet Duitsland, maar Nederland dan in 1954 wereldkampioen geworden? We zullen en willen het nooit weten. Wel durven we te beweren dat Faas Wilkes dan eeuwig topscorer van het Nederlands Elftal zou zijn geweest.

Faas Wilkes

movie with a football legend of the past.

Bekijk ook het hilarische online gevecht tussen PSV en Inter om Ronaldo.

Reageer op artikel:
Hoe Inter Milaan het Nederlandse voetbal beroofde van virtuoos Faas Wilkes
Sluiten