Tessa Ham
Tessa Ham Inspiratie 5 aug 2018

Archeologische vondsten Noord-Zuidlijn geëxposeerd in Amsterdam

Het duurde maar liefst vijftien jaar, maar inmiddels rijdt de metro onder het historische centrum van Amsterdam door. Tijdens de aanleg van de Noord-Zuidlijn zijn de gekste dingen gevonden. Van een prehistorische hamerbijl tot de eerste mobiele telefoons. Ze zijn te zien in de tentoonstelling Amsterdams spul in Huis Marseille.

Archeologische vondsten bij Noord-Zuidlijn

Tijdens de aanleg van de Noord-Zuidlijn hebben archeologen ruim 700.000 objecten verzameld. De belangrijkste vindplaatsen waren de bouwputten op het Damrak en Rokin. Op 12 meter diepte troffen ze de bedding van de Amstel. Omdat afval vaak in rivieren belandt, was dit een schat aan archeologische vondsten. Als de objecten eenmaal in de bodem waren gezakt, werden ze daar voor altijd bewaard.

Tentoonstelling, noord-zuidlijn, metro, archeologie, archeologische vondsten, fotografie, Harold Strak, Willem van Zoetendaal

Expositie Amsterdams spul

Fotograaf Harold Strak maakte van deze uiteenlopende maar vaak alledaagse objecten maar liefst 35.000 opnamen. Voor de tentoonstelling Amsterdams spul is een zorgvuldige selectie gemaakt door Willem van Zoetendaal van die waterval aan spullen. Samen vertellen ze het verhaal van de geschiedenis van onze hoofdstad. De tentoonstelling is een goede mix tussen de perfectionistische productfotografie van Harold Strak en de bijzondere en gedurfde vormgeving van Willem van Zoetendaal.

Tentoonstelling, noord-zuidlijn, metro, archeologie, archeologische vondsten, fotografie, Harold Strak, Willem van Zoetendaal

De onderkaak van een krokodil, schubben van vissen uit de Amstel, oude schoenen, cassettebandjes, revolvers en tinnen speelgoedsoldaatjes. Bedenk het en het heeft in Amsterdam onder de grond gelegen.

De tentoonstelling Amsterdams spul in Huis Marseille is nog tot 2 september 2018 te zien.

Reageer op artikel:
Archeologische vondsten Noord-Zuidlijn geëxposeerd in Amsterdam
Sluiten