Robert Kroes
Robert Kroes Inspiratie 27 dec 2018

7 duurzame innovaties uit 2018 die hoop bieden voor de toekomst

Met kerst denken we natuurlijk terug aan het afgelopen jaar en kijken we daarnaast naar de toekomst. Wie naar de toekomst kijkt kan niet om de zorg voor het milieu en klimaat heen. Duurzaamheid verbindt het verleden en de toekomst. In dit overzicht bieden we je 7 duurzame innovaties uit 2018 die hoop bieden. Zo heb je tegelijk weer iets om op terug te kijken en de gedachten voor de toekomst een stukje zonniger te maken.

7 duurzame innovaties uit 2018

Duurzaamheid is al langer een agendapunt, maar in 2018 leek het besef dat we echt duurzamer moeten werken en leven sterker dan ooit. Deze innovaties van dit jaar onderstrepen dat en dragen bij aan een mooiere toekomst. We zetten ze op een rij.

1. Eetbaar plastic

plastic, duurzaam, milieu, eetbaar, oplosbaar, water
Een van de grootste problemen waar we momenteel mee worstelen is de plastic soup. Eindeloze bergen plastic die de oceanen vervuilen en alles wat erin leeft bedreigen. Bovendien gaat de plastic-consumptie maar door. Stel voordat je al deze rotzooi in de toekomst kun voorkomen door een nieuwe soort plastic die afbreekt in water en juist bijdraagt aan het leven? Misschien is het in 2019 al zover als de start-up AlgoTek haar eerste productielijn uitrolt. In dit artikel lees je alles over hun bijzondere initiatief.

2. De duurzame puntzak voor friet

peel saver, friet, patat, puntzak, papier, plastic, aardappel, aardappelschil (3)
Een patatje gaat er meestal wel in. Waar je dan vaak niet bij stil staat is dat al die plastic bakjes en papieren puntzakken na het eten als afval het milieu belasten. Misschien sta je er ook niet bij stil hoeveel schillen er vrijkomen bij het schillen van de aardappelen voor jouw verse frietjes. De Italiaanse ontwerpers Simone Caronni, Paolo Stefano Gentile en Pietro Gaeli dachten hier wel over na en bedachten de Peel Saver. Deze puntzak is gemaakt van aardappelschil. Je kunt nu dus zonder enige moeite een duurzaam frietje eten. Ben jij benieuwd naar het hele verhaal?

3. De CO2-neutrale en veganistische voetbalclub

forest green rovers, co2-neutrale voetbal club, vegan
Met een goede pot voetbal ben je de calorieën van de frietjes zo weer kwijt. Je realiseert je waarschijnlijk niet dat een voetbalclub een behoorlijke milieubelasting kan zijn. Zo is er elektriciteit nodig voor de lichtmasten en tribunes en een flinke hoeveelheid water om de grasmatten te beregenen. Daarbij zorgen alle supporters die in de rust een ‘vette hap’ bestellen voor een flinke vleesconsumptie met alle gevolgen van dien. De Engelse voetbalclub Forest Green Rovers doet dit anders. De club haalde in 2017 al de media als eerste veganistische voetbalclub ter wereld. Door flink te investeren in zonne-energie en opvang van regenwater mogen ze daar dit jaar de titel van eerste CO2 neutrale voetbalclub aan toevoegen. Ben jij benieuwd hoe de club dit aanpakt of wil jij weten in welk opzicht zij het wereldberoemde FC Barcelona inspireren? Lees dan dit artikel.

4. De mais sneakers van Reebok

reebok NPC UK Cotton + Corn, plantaardige sneakers, mais, (1)
De verkoop van sportschoenen blijft groeien. Momenteel schermt Reebok alleen al met een aantal van 20 miljard. De zolen van al die schoenen zijn gemaakt van rubber, waar aardolie voor nodig is. Ook de bovenkant van de schoen wordt vaak van minder duurzaam materiaal gemaakt en vervolgens met giftige kleurstoffen van een hippe ‘striping’ voorzien. Reebok besefte dat het zo niet verder kon en ontwikkelde onder toeziend oog van hoofd innovatie Bill McInni de Reebok cotton + corn. Deze schoen bestaat uit een zool van bewerkt mais en een bovenschoen van 100% katoen. Voor 2019 staat de aanpak van giftige kleurstoffen op de lijst. Ben jij benieuwd welke duurzame aspecten deze schoenen nog meer hebben en hoe verrassend goedkoop ze zijn? Lees dan onze bijdrage hier.

5. Duurzaamheid voor kinderen met duurzaam lego

plantaardige lego, suikerriet, 2018, 2030, duurzaam
Lego was al decennia lang populair en zal ook vast populair blijven. In 2018 zette de Deense bouwsteentjesfabriek liefst 20 miljard steentjes op de markt. Dit zijn dus ook 20 miljard stukjes plastic die zowel bij de productie als nadat ze weggegooid zijn een enorme milieubelasting vormen. Zeker omdat lego veel door kinderen wordt gebruikt wil de steentjesbouwer duurzamer werken. Daartoe sloten zij in 2018 een Climate Savers partnership gesloten met het Wereld Natuur Fonds. Als onderdeel hiervan zijn de eerste plantaardige bouwsteentjes inmiddels geproduceerd. Ben jij benieuwd hoe duurzaam het speelplezier van jou en jouw kinderen wordt? We vertellen het in dit artikel.

6. Verlichting door kunstmatige maan

china, kunstmatige maan, Chengdu, straatverlichting
Als je aan een beter milieu en duurzaamheid denkt is China niet het eerste land dat in je opkomt. Toch is het precies dit land dat voor de stad Chengdu een kunstmaan heeft geproduceerd. In 2020 moet deze een gebied van 10 tot 80 kilometer verlichten door reflectie van het zonlicht. Deze verlichting moet de straatlantaarns en daarbij de energie die zij gebruiken vervangen. Uiteraard is het project nu al een bijzonderheid. Wij schreven er dit artikel over.

7. Duurzame logo’s

ecobranding, logo's
Als je de oplossingen hiervoor hebt gelezen zie je dat je met een bewuster gebruik van alledaagse dingen al veel duurzamer kunt zijn dan je denkt. Vaak besef je niet eens hoe belastend sommige dingen voor het milieu zijn. Dat geldt zeker ook voor de logo´s van bedrijven. Die logo´s worden overal op gedrukt en dat kost enorme hoeveelheden inkt. Het initiatief Ecobranding ging aan de slag met de logo´s van grote bedrijven. Hun ontwerpen zijn beoordeeld en gebruikers vinden ze milieuvriendelijker, goedkoper en ook nog eens stijlvoller. Daarnaast bespaart een Ecobranding logo zo´n 35% inkt. Wij zouden dus niet weten waarom we de logo´s binnenkort niet terug zien. Ben jij benieuwd naar de duurzame look van jouw favoriete multinational? Kijk dan snel verder.

Reageer op artikel:
7 duurzame innovaties uit 2018 die hoop bieden voor de toekomst
Sluiten