Koken zonder afval: 3 heerlijke Zero Waste recepten

A. de Jong 9 sep 2018 DIY

Mocht je een keer een Zero Waste Challenge doen, dan vergt dat een tactische boodschappenlijst en wat creativiteit. Maar je maakt minder afval, maakt meer eigen producten én je bespaart geld. Dit zijn 5 handige én lekkere zero waste recepten. 

Jessie Kroon en haar zus Nicky leven al vier jaar zero waste. Samen begonnen ze Het Zero Waste Project omdat er online nog hartstikke weinig te vinden was over deze beweging, in het Nederlands dan.

Ze geven tips, tools en recepten om een leuk én afvalvrij (zoveel mogelijk dan) leven te leiden. De basics zijn vooral: uiteraard onverpakte productenseizoensgebonden eten, shoppen bij biologische toko’s en supermarkten, markten en bulkwinkels.

Shakshuka

Supersnelle Shaksuka

Dit heerlijke Oosterse gerecht is simpel én lekker. Je maakt het namelijk in één pan (scheelt weer afwas en water).

Wat heb je nodig?

  • 1 ui
  • 2 rode paprika’s
  • 2 takjes tijm
  • 1 theelepel koriander
  • 2 takjes peterselie
  • 4 tomaten
  • 1/2 theelepel komijnzaad
  • olijfolie
  • 2 theelepels rietsuiker (of kokosbloesemsuiker)
  • 1 laurierblaadje
  • 1 snufje cayennepeper
  • zout en peper
  • 3 eieren

Hoe maak je Shakshuka?

Begin met het komijnzaad: rooster het op hoog vuur in een koekenpan. De ui snij je in stukjes en voeg je toe met een scheutje olijfolie. Voeg dan de gesneden paprika, suiker en andere kruiden toe. Dat bak je zo’n vijf tot tien minuten gaar. Pas daarna gaan de tomaten (in blokjes) in de pan met cayennepeper. Dat laat je even lekker pruttelen tot het geheel wat dikker wordt.

Haal dan laurierbladeren uit de pan. Met een lepel kan je in kuiltjes maken in de saus en daar breek je de eieren in. Doe er een deksel op en laat het nog eens zo’n tien minuten staan. Hou je van een zacht, gepocheerd-achtig eitje? Zet het vuur dat laag. Als je van ‘n harder eitje houd, zet het vuur dan hoger. Wil je nog meer smaak toevoegen? Pak wat koriander, peterselie of wat peper en zout. Eetsmakelijk!

Yummy vegan oat pancakes

Deze pannenkoeken zijn héél lekker en ook nog eens helemaal plantaardig. Makkelijk te maken als ontbijt of als je gewoon zin hebt in een pannenkoek!

De benodigdheden

  • Blender, staafmixer of keukenmachine
  • een kopje (of glas) vol havermout
  • kopje water
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • iets zoets: 1/2 theelepel suiker of scheutje ahoornsiroop
  • eventueel: citroensap (zo worden de pancakes extra fluffy) en cacaopoeder, kaneel, chilipoeder of andere kruiden die je lekker vindt.

Hoe maak je vegan oat pancakes?

Hak de havermout fijn tot meel in de blender of keukenmachine. Voeg het bakpoeder met wat zout en het zoete toe. Pak een lepel en roer het mengsel goed door. Tip: nu is het tijd om je eigen gekozen kruiden toe te voegen! Ga voor de cacao als je zin hebt in wat zoets en als je meer zin hebt in hartig en een spice, ga dan (zorgvuldig) los met de chilipoeder.

Voeg dan eventueel de drupjes citroensap toe. Blijf roeren met de lepel totdat het mengsel redelijk glad wordt (dit hoeft dus niet perfect te zijn) en laat het staan, zodat de havermout tijd heeft het vocht op te nemen. Laat het zo’n tien minuten staan en roer het beslag nóg een keer goed door. Dan verhit je wat olie in een pan en bak de pannenkoeken aan beide kanten twee minuten aan.

Serveer ze met lekker vers fruit (van de markt bijvoorbeeld) of wat ahornsiroop!

Themapark Puy du Fou laat kraaien afval opruimen als les voor bezoekers

Vegan dadelbites met granola én chocolade

Voor de zoetekauw: soms heb je gewoon zin in wat lekkers, kleins en zoets. Maar het in (bijna) onmogelijk om die onverpakt te kopen. Zonder meteen een hele maaltijd te bereiden, maar ook zonder een zak chips open te trekken of een zakje met chocolaatjes, kan je snoepen van deze heerlijke, zelfgemaakte dadelballetjes van granola mét chocolade.

Dit heb je nodig voor 20 – 25 balletjes:

  • Hakmolen, foodprocessor of anders een staafmixer
  • 15 dadels
  • eetlepel pindakaas
  • 2 eetlepels kokosolie
  • handje rozijnen
  • 3 eetlepels koudgeperste cacaopoeder
  • gehakte noten (walnoten, cashewnoten of amandelen)
  • 2 à 3 handjes granola (bij voorkeur zelfgemaakt natuurlijk)
  • 100 gram pure chocolade
  • eventueel: kokosrasp.

Hoe maak je zelf vegan granola-dadelbites met chocola?

Pureer de dadels, pindakaas en kokosolie in een hakmolen of foodprocessor. Mix het net zolang tot het mengsel smeuïg wordt. Voeg dan wat extra kokosolie of wat water toe. Dan is het tijd om de rozijnen en cacaopoeder toe te voegen en deze mee te mixen.

Verspreid het mengel over een bord of in een schaal. De granola meng je door de spread heen. Voordat je begint met rollen, proef even of je helemaal tevreden ben met de smaak. Voeg eventueel nog wat zouts of zoets toe en dan kan je kleine bolletjes gaan kneden van de mix.

Smelt daarna de pure chocolade au bain marie en doop de zojuist geknede balletjes hierin. Leg ze naast elkaar op een bord (met genoeg ruimte ertussen) en laat ze een aantal uur opstuiven in de koelkast. Daarna kan je er eventueel nog wat kokosrasp of nootjes over heen strooien. Enjoy!

Reageer op artikel:
Koken zonder afval: 3 heerlijke Zero Waste recepten
Sluiten