Robert Kroes
Robert Kroes Inspiratie 27 dec 2018

Boekenzee verandert druk kruispunt in autovrije oase

Het kruispunt tussen State Street en Liberty Street in Ann Arbor ligt in de Amerikaanse staat Michigan. Dit kruispunt is wellicht een van de belangrijkste en drukste van deze industriestad. Dankzij het project ‘Literature vs Traffic’ van het Spaanse ontwerpcollectief Luzinterruptus veranderde die drukte met een rustiek verlichte en autovrije boekenzee. Laat je inspireren door deze treffende fotoreportage.

‘Literature vs Traffic’

Het ontwerperscollectief Luzinterruptus wil aandacht vragen voor verkeersproblematiek en stadsdrukte. Hiertoe bedachten zij het project ‘litrature vs traffic’. Dit project hadden zij al eerder geregisseerd in Toronto, Melbourne, Madrid en New York. Op uitnodiging van Amanda Krugliak, curator van het University of Michigan Institute voor de geesteswetenschappen organiseerden de ontwerpers het project ook in Ann Arbor.

boekenzee, kruispunt

Wat is het project?

De ontwerpers leggen hun project zelf als volgt uit: “We want literature to take over the streets and to become the conqueror of all public places, offering passersby a traffic-free area that will, for a few hours, surrender to the humble might of the written word. Thus, a place in the city usually dedicated to speed, pollution, and noise, shall turn, for one night, into a place of peace, quiet, and coexistence, lighted by the soft dim light issued from the book pages.” Aangezien Michigan een boeken liefhebbende universiteitsstaat is en de bakermat van de auto-industrie in Amerika, vonden de ontwerpers deze locatie erg geschikt.

boekenzee, kruispunt

11.000 boeken

Uiteraard had de voorbereiding nogal wat voeten in de aarde. Allereerst organiseerde de universiteit een inzamelingsactie van boeken om de voor de installatie benodigde 11.000 boeken in te zamelen. Toen dat gelukt was moest een team van negentig vrijwilligers de boeken prepareren en te voorzien van kleine lampjes om in de installatie te kunnen gebruiken. Alsof dat nog niet genoeg was, moest de gemeente toestemming geven om het belangrijkste kruispunt van State Street en Liberty Street voor 24 uur te sluiten. Tot slot moest de installatie op 23 oktober worden aangelegd.

Tot het vallen van de avond trok de installatie veel publiek. Zodra de avond viel werd het publiek uitgenodigd om de ‘rivier’ in te gaan en desgewenst een boek uit te zoeken. In twee uren waren alle 11.000 boeken verdwenen naar leesgrage of souvenir jagende festivalbezoekers. Foto’s!

boekenzee, kruispunt
boekenzee, kruispunt
boekenzee, kruispunt
boekenzee, kruispunt
boekenzee, kruispunt
boekenzee, kruispunt
Reageer op artikel:
Boekenzee verandert druk kruispunt in autovrije oase
Sluiten