Robert Kroes
Robert Kroes Kunst 23 dec 2018

Onsmakelijke gerechten stelen de show in het Disgusting Food Museum

De tijd dat je in musea naar bijzondere oude meesters of gebruiksartikelen uit lang vervlogen tijden kon kijken is al lang voorbij. Tegenwoordig zijn ook andere onderwerpen dan kunst museumwaardig. Dat de trend om een museum te openen voor bijzondere redenen is in Zweden wat ver doorgeschoten. Hier is namelijk recent ‘Disgusting Food Museum‘ geopend, oftewel het museum voor onsmakelijke gerechten.

Het museum for disgusting foods?!

Inderdaad, een museum als eerbetoon voor de meest onsmakelijke gerechten ter wereld. Oprichter Samuel West, die ook het museum voor mislukkingen oprichtte, wil ons met dit museum aan het denken zetten over onze gedachten over eten. Hij gaat ervan uit dat onze definitie van ‘onsmakelijk’ bepaald wordt door onze cultuur en achtergrond. Als dat zo is, zou die definitie dus ook kunnen veranderen. Hij daagt bezoekers uit die stelling te onderzoeken door zijn expositie met de onsmakelijke gerechten te bezoeken. Het museumticket bestaat uit een kotszakje met logo van het museum, dus dat belooft wat. Toch hoopt West met zijn museum de bezoekers open te stellen voor nieuwe gerechten, zoals bijvoorbeeld insecten. Voor de lezers met een sterke maag bieden wij een overzicht met diverse foto’s.

Mijn diner leeft nog!

Er zijn diverse gerechten te ‘bewonderen’ met levende dieren. De kaas uit Sardinië die ruikt als een rottingsproces en tegelijk een thuis biedt aan een kolonie levende maden is het begin.

Museum voor onsmakelijke gerechten geopend in Zweden

Mijn aperitief is verdronken

Ook een fijne kennismaking is de Chinese muizenwijn. Een mousserende wijn met een speciale afdronk die verkregen wordt door de muizen die erin verdronken zijn en op de bodem fermenteren. Ga jij ‘ad fundum’?

Museum voor onsmakelijke gerechten geopend in Zweden

Oogballensoep tegen een kater

Het ultieme recept dat men in Mongolië tegen een kater serveert, is genoeg om je spontaan als geheelonthouder door het leven te laten gaan. Het schapenoog dat in de kom oogballensoep drijft, kijkt je in ieder geval bestraffend aan na een avondje doorhalen.

Museum voor onsmakelijke gerechten geopend in Zweden, 3

Is he out of his mind?

Velen zijn sceptisch en denken dat er iets mis is met de hersenen van oprichter West. Dat geldt hopelijk niet voor de hersenen die je als onderdeel van deze Chinese delicatesse, gekruide konijnenschedel met hersens, kunt eten.

Museum voor onsmakelijke gerechten geopend in Zweden, 3

Onderhoud van onsmakelijke gerechten

Het is moeilijk om het museum te onderhouden. Zo moeten sommige gerechten volgens de oprichter onder speciale omstandigheden getoond worden om de stank tegen te gaan. Andere gerechten moeten om de dag opnieuw bereid worden. Proeven is overigens niet de bedoeling in het museum, tenzij je een bedrijfsuitje boekt. Daar is namelijk een ‘proeverij om nooit te vergeten’ bij inbegrepen. Als je het niet erg vindt, gaan wij toch gewoon bowlen dit jaar. Bekijk hier meer onsmakelijke gerechten uit het museum.

Reageer op artikel:
Onsmakelijke gerechten stelen de show in het Disgusting Food Museum
Sluiten