Tessa Ham
Tessa Ham Kunst 24 aug 2018

Laatste kans: tentoonstelling Afrofuturism in het Tropenmuseum

Nog geen plannen dit weekend? Het kwik zakt zaterdag voor het eerst (sinds juni) weer onder de twintig graden, dus kun je maar het beste binnen plannen maken! In het Tropenmuseum is tot en met dit weekend nog de indrukwekkende tentoonstelling Afrofuturism te zien.

Tentoonstelling Afrofuturism in het Tropenmuseum

In tegenstelling tot veel populaire sciencefiction uit Europa en Amerika staan in Afrofuturism Afrikaanse wetenschap en een zwart perspectief aan de basis. Vier hedendaagse topkunstenaars nemen je mee naar hun gedroomde toekomst. Videokunstenaar Bob Mũchiri Njenga verandert een jongen uit een sloppenwijk in een boodschapper uit de toekomst. Fotograaf Samuel Fosso daagt ons uit na te denken over een mogelijke zwarte paus.

Met zijn digitale collages laat Kadara Enyeasi personages uit klassieke Afrikaanse volksverhalen naar de toekomst bewegen in abstracte ruimtes met geometrische vormen. Tot slot creëert Osborne Macharia een samenleving die bestaat uit nieuw bedachte gemeenschappen met een eigen futuristische cultuur.

Afrofuturism, tropenmuseum, tentoonstelling, weekend, tip

Onvrede over de werkelijkheid

Voor al deze kunstenaars geldt dat hun verbeeldings­kracht gevoed wordt door onvrede over de werkelijk­heid van vandaag de dag. Afrofuturism biedt hen de mogelijkheid om de actualiteit te omzeilen en een alternatief toekomstbeeld te tonen dat nieuwe generaties kan inspireren. Want waarom zou de toekomstige paus niet zwart kunnen zijn?

Afrofuturism, tropenmuseum, tentoonstelling, weekend, tip

Tentoonstelling Body Art

Er is nog een tentoonstelling in het Tropenmuseum die tot en met 26 augustus te zien is. Het is dit weekend ook je laatste kans om Body Art te zien. Body Art is een tentoonstelling over lichaamsversieringen in de breedste zin van het woord: van make-up en tatoeages tot onderhuidse implantaten en chirurgische veranderingen. Dwars door de tijd en culturen heen. De vraag die hierbij centraal staat: waarom doen mensen dit?

Hier vind je welke tentoonstellingen er op dit moment nog meer te zien zijn in het Tropenmuseum.

Reageer op artikel:
Laatste kans: tentoonstelling Afrofuturism in het Tropenmuseum
Sluiten