Tessa Ham
Tessa Ham Kunst 21 aug 2018

#VisibleWomen zet vrouwelijke illustratoren in de spotlight

De hashtag #VisibleWomen werd in 2016 voor het eerst gebruikt toen er bij het Angoulême International Comics Festival dertig mannen en nul vrouwen werden genomineerd voor de award. Sindsdien laten vrouwelijke illustratoren en tekenaars over de hele wereld via de hashtag zien dat ze bestaan én hoe goed ze zijn.

Mocht je het festival niet kennen: het Angoulême International Comics Festival is één van de grootste comics evenementen ter wereld. In 43 jaar tijd heeft pas één vrouw de prijs gewonnen en de vrouwen die zijn genomineerd zijn op twee handen te tellen.

#VisibleWomen wordt nog steeds gebruikt

Dit is overigens niet een probleem dat zich alleen bij het festival voordoet. Hoewel de hashtag is ontstaan door het evenement, wordt #VisibleWomen nu gebruikt zodat vrouwen hun kunst kunnen tonen en daardoor hopelijk ook werk kunnen vinden.

Zichtbaarheid van vrouwen in de industrie vergroten

Twee keer per jaar laten vrouwen via de hashtag hun portfolio zien. Hun info wordt dan in een spreadsheet geplaatst, waar iedereen in de comics industrie gratis bij kan komen. Het doel van dit initiatief is de zichtbaarheid van vrouwen met dit werk te vergroten.

Onze favorieten

Dankzij de hashtag kunnen wij kennismaken met geweldige vrouwelijke kunstenaressen. Gisteren was er weer een editie, maar de tweets stromen vandaag nog steeds binnen. Dit zijn een paar van onze favorieten:

Check de hashtag #VisibleWomen voor nog meer getalenteerde kunstenaressen!

Reageer op artikel:
#VisibleWomen zet vrouwelijke illustratoren in de spotlight
Sluiten