A. de Jong
A. de Jong Kunst 17 jan 2019

Woede om ‘te vrolijk’ standbeeld van selfie nemende duivel

In Segovia, een Spaanse stad in het zuidelijke deel van autonome regio Castilië en León, hebben ze een broertje dood aan selfie nemende toeristen voor het beroemde Romeinse Aquaduct. Maar nu er verderop een standbeeld van een selfie nemende Satan staat, om toeristen ook naar andere plekken te lokken, is het nog niet goed. De duivel, die in de buurt van een school is neergezet, kijkt volgens bewoners ‘te vrolijk’.

Standbeeld selfie nemende duivel in Segovia

Wat er mis is met een te vrolijke duivel? Nou, die vraag is in het katholieke zuiden van Spanje vrij snel beantwoord. Woedende bewoners van de stad vinden het standbeeld van de selfie nemende duivel aanstootgevend, omdat hij veel te vrolijk kijkt. Dit zou volgens een actiegroep ervoor kunnen zorgen dat kinderen zich sympathiseren met Satan.

selfie duivel, satan, standbeeld, segovia, petitie

De actiegroep is een petitie gestart om het beeld weer te laten verwijderen. Het doel is 7.500 handtekeningen en de petitie is op het moment van schrijven 5,555 keer ondertekend. Dat is meer dan 10 procent van de gehele populatie van Segovia.

‘Totaal verbaasd over de petitie’

Het standbeeld van de selfie nemende duivel is gemaakt door kunstenaar José Antonio Abella Mardones en moet volgens de gemeente van Segovia toeristen naar de andere kant van de stad lokken en niet alleen naar het Romeinse Aquaduct (dat je op de achtergrond ziet), de Kathedraal en het Alcazar kasteel. “Ik was totaal verbaasd toen ik van de petitie hoorde”, zegt de kunstenaar tegen BBC News. “Het is juist een prachtige manier om kinderen een legende te leren. Ik heb het standbeeld niet voor het geld gemaakt, maar als vrijwillige bijdrage voor de stad Segovia. Je begrijpt hoe deze stroom aan kritiek dan voelt.”

selfie duivel, satan, standbeeld, segovia, petitie

Legende van Satan die een aquaduct bouwde

Volgens de legende die José Antonio Abella Mardones benoemt, is het aquaduct niet gebouwd door de Romeinen, maar door de duivel, in opdracht van een jongedame Segovia die hem overtuigde de brug in één nacht te bouwen. De duivel beloofde dit te doen, in ruil voor haar ziel. Uiteindelijk lukte het niet in één nacht, waardoor de jongedame haar ziel toch behield.

Bekijk ook dit totaal mislukte standbeeld van de Egyptische profvoetballer Mo Salah, die meer op Art Garfunkel lijkt.

Reageer op artikel:
Woede om ‘te vrolijk’ standbeeld van selfie nemende duivel
Sluiten