A. de Jong
A. de Jong Kunst 14 aug 2018

‘Salvator Mundi is niet door Leonardo da Vinci geschilderd’

Het schilderij Salvator Mundi (Verlosser van de wereld), een van de meesterwerken van Leonardo da Vinci, is in 2017 voor 425 miljoen euro verkocht en is tot nu toe het duurste kunstwerk ooit. Maar is het schilderij wel gemaakt door Leonardo da Vinci? Volgens kunsthistoricus Matthew Landrus niet. “Het is waarschijnlijk vooral het werk van Bernardino Luini”.

‘Salvator Mundi gemaakt door assistenten van Leonardo da Vinci’

Op 15 november 2017 werd Salvator Mundi geveild door de toenmalige eigenaar in veilinghuis Christie’s in New York. De vermoedelijke koper is de Saoedische prins Bader bin Abdoellah bin Mohammed bin Farhan al-Saoed, om het meesterwerk in het Louvre Abu Dhabi te hangen. Maar hij lijkt dus een kat in de zak gekocht te hebben.

leonardo da vinci, salvator mundi, assistent

Bernardino Luini

Matthew Landrus is een academicus van de Universiteit van Oxford en hij heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het schilderij. Volgens hem is Salvator Mundi vooral het werk van Bernardino Luini, een van de navolgers van Leonardo da Vinci. “Da Vinci zette aan tot het schilderij, maar het grootse gedeelte is gemaakt door een of meerdere assistenten in zijn atelier”, aldus Landrus tegen CNN. “De hand van Bernardino Luini is naar mijn mening duidelijk zichtbaar. Zijn andere schilderijen hebben heel veel overeenkomsten met Salvator Mundi als je ze met elkaar vergelijkt.”

Het werk is volgens de kunsthistoricus geschilderd rond het jaar 1500. In die tijd gebeurde het vaker dat assistenten hielpen met kunstwerken, dat was een traditie. De exacte uitkomsten van het onderzoek van Matthew Landrus is binnenkort te lezen in zijn nieuwe boek, Leonardo da Vinci genaamd.

Leonardo da vinci, salvator mundi, assistent

Jezus met een glazen bol

Het meesterwerk uit de stal van Leonardo da Vinci is geschilderd op een walnoothouten paneel van 45,4 bij 65,6 centimeter. Het motief Salvator Mundi was in 15e en 16e eeuw populair op Franse en Vlaamse schilderijen. De afbeelding toont Jezus met opgeheven rechterhand tot zegening, met in de andere een kristallen bol, symbool van de hemel. Hij is gekleed in zijn traditionele rode en blauwe gewaden.

Lees hier meer over de eerste grote Leonardo da Vinci expositie die in oktober 2018 naar Nederland komt.

Reageer op artikel:
‘Salvator Mundi is niet door Leonardo da Vinci geschilderd’
Sluiten