A. de Jong
A. de Jong Kunst 29 aug 2018

De ritssluiting bestaat 125 jaar: 10 x de rits als inspiratie voor kunst

Het is vandaag 29 augustus en dan weet jij natuurlijk direct waar we het over gaan hebben. Klopt, de verjaardag van de ritssluiting. Op 29 augustus 1893, vandaag precies 125 jaar geleden, verkreeg Whitcomb Judson het octrooi op de ritssluiting. En je zou het niet verwachten, maar zoiets banaals als een ritssluiting heeft heel wat kunstenaars geïnspireerd. Een verrassend coole top 10.

De ritssluiting op de album cover van Sticky Fingers

sticky fingers, rolling stones, ritssluiting, 125 jaar
rits, rolling stones, sticky fingers, ritssluiting (1)

Sticky Fingers van de Rolling Stones is een heerlijk album uit 1971. Een klassieker die heel wat andere bands heeft geïnspireerd. Maar we gaan het nu even hebben over de album cover, minstens even geniaal. De platenhoes, een strakke spijkerbroek, waarschijnlijk gedragen door acteur Joe Dallesandro, werd bedacht en ontworpen door Andy Warhol en John Pasche (die ook het Rolling Stones-logo had ontworpen) en gefotografeerd door Billy Name. Op de platenhoes kun je de ritssluiting echt open en dicht doen. Houden we van. Bekijk ook deze tien ‘arty’ album covers ontworpen door iconische kunstenaars.

Walnoot met een rits

walnoot, rits, ritssluiting, kunst, 125 jaar

Kunstenaar Ellen Rixford heeft een walnoot ontworpen met een ritssluiting erin. Waarop wij alleen maar kunnen reageren met een ferme ‘why not?’. Ook dit is kunst.

De lotusvijver bij het Juming museum

ritssluiting, lotusvijver, juming muesum, 125 jaar

Het Juming museum heeft een lotusvijver in de vorm van een ritssluiting, in 2009 ontworpen door de Taiwanese kunstenaar Ju Chun.

Zipper Dress

zipper dress, kunst, ritssluiting, 125 jaar

Mannen die normaal gesproken al moeite hebben met het uitkleden van een vrouw, krijgen een rolberoerte als ze de Zipper Dress van de Chileense kunstenaar Sebastian Errazuriz zien. Het jurkje kan op honderd verschillende manieren open en dichtgedaan worden.

De grijnzende stenen van Hirotoshi Itoh

Hirotoshi Itoh, stenen, ritssluiting, rits, 125 jaar, kunst

De Japanse kunstenaar Hirotoshi Itoh is gefascineerd door stenen en ritsen, met de achterliggende gedachte ‘wat zit er verborgen achter een steen?’. Deze grijnzende stenen zijn een willekeurige greep uit zijn oeuvre.

De ritsen van Amalia Versaci

Amalia Versaci, rits, ritssluiting, 125 jaar, kunst

Amalia Versaci is een bekende naam in de modewereld. Haar grootste inspiratiebron is, je voelt hem waarschijnlijk al aankomen, de ritssluiting.

The Zip Tape Experiment

Benoit Lemoine, zip, ritssluiting, 125 jaar, kunst

The Zip Tape Experiment is een project van kunstenaar Benoit Lemoine. Hij maakt een ritssluiting in alles wat dichtgeritst kan worden, maar niet dichtgeritst is. Benoit Lemoine wordt ook wel de ‘Banksy of Zipperdom’ genoemd.

Zipper Motorboat

「ファスナーの船」 2010瀬戸内国際芸術祭 作品番号34鈴木康広

2010瀬戸内国際芸術祭 作品番号34 「ファスナーの船」 鈴木康広 http://setouchi.jimdo.com/ http://shumiyama.exblog.jp/14800963/

Weer een Japanse kunstenaar. Yasuhiro Suzuki heeft in 2010 echter een motorboot gemaakt die geïnspireerd is op een ritssluiting. Bekijk ‘s werelds enige Zipper Motorboat in de bovenstaande video.

Opengeritste tong

ritssluiting, tong, photoshop, kunst, 125 jaar

Nee, dit is niet echt. Deze foto won een prijs tijdens de Worth1000 Photoshop contest.

Street-art

street art, zipper, rits, ritssluiting, kunst, 125 jaar

Om af te sluiten met een portie street-art. Voor menig straatkunstenaar zijn wegen en ritsen namelijk een dingetje. Zoek op Google maar eens op ‘zipper’ en ‘street art.’

Reageer op artikel:
De ritssluiting bestaat 125 jaar: 10 x de rits als inspiratie voor kunst
Sluiten