A. de Jong
A. de Jong Kunst 12 mrt 2019

Augmented Reality app wekt schilderij Rembrandt tot leven

Als ode aan het Rembrandtjaar wekt het Mauritshuis in Den Haag 350 jaar na de dood van Rembrandt het schilderij De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp opnieuw tot leven. Het Haagse museum wil op die manier een jongere generatie kennis laten maken met dit bijzondere schilderij van Rembrandt. Hiervoor is een de app Rembrandt Reality ontwikkeld, waarbij je met je smartphone of tablet letterlijk het Anatomisch Theater van 1632 instapt en zo meekijkt over de schouder van één van de belangrijkste schilders van Nederland, Rembrandt.

Gratis Rembrandt Reality-app

Sinds de komst van ARKit en Arcore is de beschikking tot Augmented Reality op je smartphone een doodnormale zaak. Deze techniek maakt het door middel van de camera mogelijk je wereld te verrijken met virtuele holografische projecties. Zo werd er voor Rembrandt Reality een virtuele ‘portal’ ontworpen. Door deze portal in de fysieke wereld te plaatsen kun je met je device echt een andere wereld binnenlopen. Via de camera van de smartphone kijkt de gebruiker naar een virtuele wereld, in dit geval de Anatomische Les. Anders dan bij Virtual Reality hoeft er dus geen bril gedragen te worden. De app is gratis te downloaden via iTunes en Google Play.

Rembrandt Reality

Samen met het Mauritshuis introduceren we vol trots de app Rembrandt Reality. Ga terug naar het jaar 1632 en stap in Rembrandt’s schilderij ‘De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp’. Ga naar www.nn.nl/rembrandt-reality voor meer informatie en download de app.

Om het schilderij De Anatomische Les van dr. Nicolaes Tulp zo reëel mogelijk na te maken, zijn look-a-likes van de hoofdpersonen op het schilderij gekleed in ’17de-eeuwse’ kostuums en daarna gescand met een 3D scanner bestaande uit 600 spiegelreflexcamera’s. Daarnaast werd ook het oorspronkelijke theater ‘In de Waag’, waar dokter Tulp in 1632 zijn anatomische les gaf, met een 3D scanner vastgelegd. Deze scans zijn vervolgens samengevoegd, waarna 3D artists de juiste kleuren, texturen en licht hebben geven aan de personen en de ruimte. Aan het project werkten kunsthistorici van het Mauritshuis nauw samen met de makers van de app. Op deze manier kon hun kennis van Rembrandt worden vertaald naar een app die net als Rembrandt z’n tijd ver vooruit is.

De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp

De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp was één van de eerste belangrijke opdrachten voor de jonge Rembrandt. Het chirurgijnsgilde van Amsterdam vroeg hem de arts Nicolaes Tulp en enkele van zijn gildebroeders te portretteren. Tulp was sinds 1628 hoofddocent van dat gilde en in die functie verzorgde hij anatomische lessen in de Amsterdamse Waag. Het publiek kon een toegangskaartje kopen om te zien hoe een ter dood veroordeelde crimineel werd ontleed. Anatomische lessen waren zeer populair in een tijd waarin er hernieuwde belangstelling voor het menselijk lichaam was en duurden meerdere dagen. Rembrandt schilderde zijn medische gezelschap op een originele manier: alsof wij zelf in het anatomische theater aanwezig zijn en de les vanaf een afstandje volgen.

De anatomische lesvan Dr. Nicolaes Tulp, schilderij

‘Nieuwe manier van kunstbeleving’

“Dit is een nieuwe moderne manier van naar kunst kijken, de schilderij beleving van de toekomst”, zegt Emily Gordenker, Directeur Mauritshuis. “Rembrandt was een vooruitstrevend schilder. Hij gebruikte nieuwe technieken om tot een nieuwe beeldtaal te komen. 350 jaar later laten we ons door hem inspireren. Met gebruik van Augmented Reality plaats je het anatomisch theater in je huiskamer of op straat, om er vervolgens via een poort naar binnen te lopen. Je bent zo getuige van de anatomische les van toen en kijkt als het ware mee over de schouder van Rembrandt. Zo begrijp je waarom hij bepaalde keuzes maakte en krijg je de context van de 17e eeuw mee.”

Lees hier hoe een geheim ingrediënt van Rembrandt, dat onlangs is ontdekt, het 3D-effect in zijn werken verklaart.

Reageer op artikel:
Augmented Reality app wekt schilderij Rembrandt tot leven
Sluiten