A. de Jong
A. de Jong Kunst 5 okt 2018

Naaktportret gemaakt door robot wint internationale kunstprijs

Een naaktportret dat is gecreëerd met kunstmatige intelligentie (AI) heeft een internationale kunstprijs gewonnen tijdens de Lumen Prize Awards. Het gaat om het eerste schilderij van een robot dat een internationale award – de Gold Award zelfs – wint.

AI naaktportret wint kunstprijs

Het kunstwerk heet The Butcher’s Son en is gemaakt door de Duitse kunstenaar Mario Klingemann. Of beter gezegd: bedacht. Hij heeft artificial intelligence het werk laten doen.

Mario Klingemann, Butchers Son, award, ai, kunstmatige intelligentie, naaktportet

The Butcher’s Son is hoe een neural netwerk menselijk naakt interpreteert”, zegt Mario Klingemann over het kunstwerk. Het schilderij is gemaakt door een ketting van GANs (generative adversarial networks) op basis van een beeld met lage resolutie voor de eerste GAN. Hoe het exact werkt, legt de kunstenaar hier uit.

Overige categorieën van de The Lumen Prize 2018

The Lumen Prize for Digital Art bestaat sinds 2012 en reikt Awards uit voor digitale kunst. De categorieën zijn Still Image Award, Moving Image Award, Interactive Award, VR/AR Award, The BCS AI Award, The Meural Student Award, The Rapoport Award for Women in Digital Art en People’s Choice Award. De Golden Award die Mario Klingemann met zijn AI-naaktportret won, is de hoofdprijs. Bekijk de winnaars hier.

De jury van The Lumen Prize beoordeelt wereldwijd digitale kunstenaars en geeft in totaal 60.000 dollar aan prijzengeld weg.

Mario Klingemann, Butchers Son, award, ai, kunstmatige intelligentie, naaktportet

Meer kunstmatig naakt

Eerder dit jaar schreven we ook al over kunstmatige intelligentie en de interpretatie van menselijk naakt. De jonge AI-onderzoeker Robbie Barrat, die op dat moment stage liep bij NVIDIA, uploadde duizenden naaktportretten in Generative Adversarial Network (GAN). Vervolgens ging hij achterover zitten om te kijken wat AI daar volgens zijn interpretatie van maakte. Er werden naaktportretten gecreëerd waarvoor de Amsterdamse kunstenaar Isaäc Naarden (1902-1982) zich zou omdraaien in zijn graf. Bekijk die portretten hier.

Check ook de 18 hilarische reacties op de historische naaktfoto van Thierry Baudet, die de politicus eerder dit jaar op Instagram postte.

Reageer op artikel:
Naaktportret gemaakt door robot wint internationale kunstprijs
Sluiten