A. de Jong
A. de Jong Kunst 22 aug 2018

Museumbezoeker valt in conceptueel kunstwerk van Anish Kapoor

Hier mogen we eigenlijk niet om lachen, maar dat doen we toch. Een bezoeker van het Serralves Museum in Porto is in het kunstwerk Descent into Limbo van Anish Kapoor gevallen. Ja, hij heeft het overleefd hoor.

Vrije val in Descent into Limbo

Het gaat om een 60-jarige Italiaanse man, die alle bordjes negeerde en het (gelukkig nog) levende bewijs is van het feit dat het doel achter dit kunstwerk geslaagd is. Het werk Descent into Limbo van de Brits-Indiase kunstenaar Anish Kapoor is een gat van 2,5 meter diep, dat de illusie geeft geen enkele diepte te hebben. Dit effect is veroorzaakt door een speciaal gebruikt zwart pigment.

Descent into Limbo, Serralves Museum, anish kapoor, porto

Rondom het kunstwerk staan meerdere bordjes waarop staat aangegeven dat je niet te dicht bij het kunstwerk mag komen. Maar dan heb je natuurlijk altijd mensen die dit negeren (of het gewoon niet zien), net zoals er in de dierentuin altijd bezoekers blijven die de beren voeren.

Hoe dan ook, de man kukelde 2,5 meter naar beneden en werd naar het ziekenhuis gebracht met verwondingen. Hij mocht na de behandeling direct naar huis, met een eeuwig sterk verhaal voor verjaardagen in zijn broekzak.

Oeps: bezoeker stoot peperduur kunstwerk Jeff Koons kapot in Amsterdam

Het werk van Anish kapoor

Het werk van Anish Kapoor werk is in musea over de wereld te vinden, onder meer in het Museum of Modern Art in New York, Tate Modern in Londen, in de collectie van de Fondazione Prada in Milaan, de Art Gallery of New South Wales in Sydney, het Guggenheim Museum in Bilbao, het Moderna Museet in Stockholm, het 21st Century Museum of Contemporary Art, Kanazawa in Japan, het Israel Museum in Jeruzalem en Museum De Pont in Tilburg.

Kapoor werkt veel met grote gebogen spiegelende oppervlakken. Een kunstwerk waar verschillende versies van gemaakt zijn is de Sky Mirror Dit is een schotelvormige spiegel van soms wel tien meter in doorsnee. Hierin is de wereld ondersteboven te zien. Daarnaast heeft hij dus ook een gat gemaakt. Dit vloerkleed lijkt daar overigens verdacht veel op.

Reageer op artikel:
Museumbezoeker valt in conceptueel kunstwerk van Anish Kapoor
Sluiten