Robert Kroes
Robert Kroes Kunst 30 dec 2018

Straatkunstenaars eren Marvel-brein Stan Lee in Glasgow en Los Angeles

Op 12 november 2018 overleed Stan Lee. De man was bij leven al een legende als schrijver en stripauteur. Deze roem had hij vooral te danken aan de superhelden en hun vijanden die hij bedacht voor Marvel Comics. Ter ere van de overleden vader van vele superhelden makten kunstenaars in Los Angeles een prachtige mural van zijn geesteskinderen.

Wie was Stan Lee?

Stan Lee werd als Stanley Martin Lieber in 1922 geboren in Manhattan. Nadat hij in zijn jeugd als gevolg van de crisisjaren ’30 verhuisde en zijn middelbare school had afgemaakt kwam hij bij Timely Comics terecht. De eerste strip waar hij aan meewerkte was Captain America Foils the Traitor’s Revenge, die in mei 1941 uitkwam. In deze tijd gebruikte hij voor het eerst de naam Stan Lee. Later zou hij zijn naam ook wettelijk laten veranderen. In 1942 ging hij in dienst. De jaren daarna schreef hij voor het leger tal van cartoons, instructies en handleidingen. Nadat hij uit het leger kwam ging hij bij Marvel Comics werken. Dit was toen nog een kleine uitgeverij en Lee schreef aan tal van projecten. In de jaren ’50 laaide de interesse voor cartoons weer op en werd Stan Lee gevraagd om zich voor Marvel Comics met superhelden bezig te gaan houden.

Alle cameo’s van Marvel-brein Stan Lee in één video (1989 – 2018)

Hij besloot als eerste het imago van de superhelden menselijker te maken. Door hen menselijke eigenschappen en gewoontes mee te geven konden mensen zich beter met de superhelden identificeren, zo dacht hij. Dit bleek al snel, want zijn eerste creatie, de Fantastic Four, werd een enorm succes. Dit succes werd al snel gevolgd door andere succesvolle creaties zoals de Hulk, X-men en Thor. Inmiddels gebruikte Lee zijn strips ook om maatschappelijke misstanden, zoals discriminatie en drugsverslaving aan de kaak te stellen. Ook gaf hij zijn superhelden een educatief element door hen een uitgebreide vocabulaire mee te geven. Hierdoor ontwikkelde hij spelenderwijze de woordenschat van de lezers. En in iedere film had hij zelf een klein rolletje, die je hier allemaal in één video ziet.

Stan Lee mural van SOPITAGVNG in Los Angeles

In de jaren die volgde werd hij het gezicht van Marvel Comics en werkte hij aan ongeveer alle bekende superhelden die uit de stal van Marvel komen. Ook werkte hij mee aan vele superhelden-films. Meestal zorgde hij ervoor dat hij daarin zelf een kleine rol speelde.Zo werd hij voor velen één met zijn creaties. Deze gedachte inspireerde vijf kunstenaars ( Levi Ponce, Tetriswai, Mike Rivera, Red Ortiz and boomallday, werkend onder de naam SOPITAGVNG) uit Los Angeles om op de hoek van 48th street en St. Andrews een mural te maken van Stan Lee met ‘zijn superhelden’ Superman en Dr. Doom.

stan lee, mural, street-art, marvel, kunst

Stan Lee mural van EJEK in Glasgow

Een andere mural verscheen in de Schotse stad Glasgow. Deze is gemaakt door de Schotse graffiti-kunstenaar EJEK. “Ik ben al dertig jaar fan van Stan Lee en ik heb een stripboekenwinkel gerund. Een eerbetoon leek me wel op zijn plaats”, aldus de kunstenaar tegen My Modern Net.

stan-lee-mural-art-ejek

Check ook de verborgen street-art van Keith Haring in Amsterdam, die na 30 jaar weer is te zien.

Reageer op artikel:
Straatkunstenaars eren Marvel-brein Stan Lee in Glasgow en Los Angeles
Sluiten