A. de Jong
A. de Jong Kunst 2 nov 2018

Meesterlijk: conservenblikken omgetoverd tot historische zelfportretten

Als hoeder van het milieu, breng je jouw glas naar de glasbak en scheid je al het afval. En de blikken? Die bewaar je natuurlijk, om er kunst van te maken.

Oké, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar weet dat je inspiratie kunt halen uit het werk van de Amerikaanse kunstenaar Allan Rubin. Onder de naam CANON heeft hij een serie oude conservenblikken getransformeerd tot meesterwerken, letterlijk en figuurlijk.

  1. allan rubin, zelfportretten, conservenblikken

De sculpturen van Allan Rubin

Zelfportretten van Vincent van Gogh, Claude Monet, Uemura Shōen, ze komen allemaal voorbij. Het idee is ontstaan ​​uit de wens van de schilder om op kleinere schaal in zijn krappe studio te werken. De bliksculpturen bleken een perfecte oplossing te zijn en zorgden voor een intrigerende uitdaging om platte afbeeldingen om te zetten in driedimensionale werken.

Door de jaren heeft hij zichzelf aan geleerd wat het beste werkt. “Tomatensausblikken vormen een goede basis voor hoofden en koekjesblikjes zijn perfect voor torso’s”, vertelt Rubin tegen Hyperallergic. “En bonenblikken zijn perfect voor de armen en de nek. Sardineblikjes maken op hun beurt weer perfecte handen. En de deksels gebruik ik voor oren en ook neuzen.” Zijn expositie CANON was tot 5 mei te zien in de Delaware Valley Arts Alliance in Narrowsburg, New York. Maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

Vincent van Gogh (2016)

zelfportretten, allan rubin, conservenblikken (1)

Mary Cassatt (2017)

Suzanne Valadon (2017)

Uemura Shōen (2017)

Niki De Saint Phalle (2017)

Edgar Degas (2017)

Leonor Fini (2018)

Judith Leyster (2017)

Claude Monet (2018)

Reageer op artikel:
Meesterlijk: conservenblikken omgetoverd tot historische zelfportretten
Sluiten