A. de Jong
A. de Jong Kunst 8 apr 2019

Raak de maan aan tijdens de Nationale Museumweek

Je hebt de kans om de maan indirect aan te raken tijdens de Nationale Museumweek, die van 8 tot en met 14 april plaatsvindt. De Maansteen is het pronkstuk van het Museon in Den Haag tijdens de Nationale Museumweek.

Raak de maan aan tijdens de Nationale Museumweek

De steen kan aangeraakt worden door het publiek, iets wat bijzonder is in een museum. Er zijn wereldwijd slechts tien exemplaren waarbij dit mogelijk is. De steen is te zien in de André Kuiperszaal van het Museon. Het Thema van de Nationale Museumweek 2019 is ‘Ontdek samen ons échte goud. Dichterbij dan je denkt!‘. Tot en met 14 april 2019 zetten ruim 400 musea door het hele hun pronkstukken in de schijnwerpers en worden er unieke activiteiten georganiseerd.

museon, maan, maansteen, nationale museumweek

Een maansteen van 3,8 miljard jaar oud

De maansteen is in december 1972 tijdens de Apollo 17-missie meegenomen. De steen is 3,8 miljard jaar oud. De Apollo 17 landde in het Taurus-Littrow-dal op de maan aan de rand van de Zee der Sereniteit. Astronauten Harrison ‘Jack’ Schmitt en Eugene Cernan brachten hier vandaan meer dan 740 individuele steen- en grondmonsters mee. De kleine Maansteen in het Museon weegt 25 gram en is van een basalttype. Dit is een fijnkorrelig, donkerkleurig stollingsgesteente dat rijk is aan ijzer, magnesium en plagioklaas veldspaat – een veel voorkomend mineraal op aarde. Net als veel andere basalten op de maan bevat de steen meer titanium dan normale basalten. De steen is geplaatst in een speciale open container en mag worden aangeraakt.

museon, maan, maansteen, nationale museumweek

De permanente tentoonstelling Satellieten, Ver Weg – Toch Dichtbij in de André Kuipers Zaal maakt duidelijk wat de belangrijkste toepassingsgebieden van satellieten zijn en wat er bij komt kijken om satellieten in de lucht te kunnen houden. De bezoeker beleeft de tentoonstelling vanuit een nagebootst ruimtestation. Daarbuiten is de ruimte het decor van oneindigheid waarin het station zich bevindt.

Museon: museum voor cultuur en wetenschap

Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie en een interdisciplinaire benadering. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen. Lees hier meer over de Nationale Museumweek.

Check ook deze 81MP foto van de maan, die bestaat uit 50.000 foto’s.

Reageer op artikel:
Raak de maan aan tijdens de Nationale Museumweek
Sluiten