A. de Jong
A. de Jong Kunst 8 nov 2018

Kunstwerk Salvador Dalí beschadigd door selfie-toerist

Er is niets zo erg als een selfie-toerist, vooral in een museum. Foto’s maken van kunstwerken hebben wij sowieso nooit begrepen, maar om die dan ook nog te verprutsen met je eigen hoofd… Nou goed, laten we ons er niet te veel over opwinden. Dat doet een museum in Rusland al, dat nu met een beschadigd kunstwerk zit Salvador Dalí door zo’n selfie-toerist.

Video: kunstwerk Dalí valt om door selfie-toerist

In de onderstaande beveiligingsvideo is te zien dat een groepje vrouwen druk selfsies stond te nemen bij een paar kunstwerken in het museum International Arts Center Main Avenue in Jekaterinenburg, een Russische stad op 1.800 kilometer ten oosten van Moskou. Er is te zien dat er ineens een complete wand omvalt, met daarop kunstwerken van Salvador Dalí en Francisco Goya.

Om precies te zijn gaat het om een kunstwerk uit de serie Los Caprichos van Francisco Goya (links) uit 1797. Het andere kunstwerk is een interpretatie van Salvador Dalí (rechts) op Los Caprichos. Opmerkelijk is dat er in de video iemand te zien is achter de tussenwand, nadat die is omgevallen.

kunstwerk beschadigd, salvador dali, selfie-toerist, francisco goya, museum

“Bij het werk van Francisco Goya is alleen de lijst en het glas beschadigd”, aldus een medewerker van het museum tegen het Russische nieuwsagentschap TASS. “Het andere kunstwerk, dat van Salvador Dalí, is naast de lijst en het gas ook zelf beschadigd.” Drie vrouwen hebben inmiddels bekend dat ze selfies aan het nemen waren met de schilderijen als achtergrond. Het museum heeft laten weten geen aangifte te doen tegen de schuldige selfie-toerist.

Niet het eerste kunstwerk dat beschadigd is door museumbezoekers

Niet de eerste keer dat een lompe toerist een peperduur werk molesteert, al dan niet door een selfie. Zo viel een museumbezoeker laatst in een conceptueel kunstwerk van Anish Kapoor en stootte een onhandige toerist in Amsterdam deze peperdure Jeff Koons kapot.

Reageer op artikel:
Kunstwerk Salvador Dalí beschadigd door selfie-toerist
Sluiten