Tessa Ham
Tessa Ham Kunst 21 sep 2018

1 street-art ‘masterpiece’ verdeeld over 50 gebouwen in Cairo

Op de zijkant van meer dan vijftig gebouwen in Cairo is een enorme muurschildering te vinden van de Franse-Tunesische kunstenaar eL Seed. Los van elkaar is elk gebouw een kleurrijk abstract kunstwerk, maar samen vormen ze pas echt een meesterwerk.

De muurschildering heet ‘Perception’. “Ik wilde vraagtekens zetten bij een vooroordeel of een misvatting die de samenleving onbewust kan hebben voor een gemeenschap”, vertelt de kunstenaar. De plek van de mural is dan ook niet toevallig. In de buurt Manshiyat Nasr in Cairo wonen de afvalmannen. De gemeente verzamelt al tientallen jaren het afval van de hele stad. Ze hebben het meest efficiënte – en bovendien zeer winstgevende – recylingsysteem ter wereld ontwikkelt.

cairo, mural, muurschildering, street art, kunst

Vooroordelen doorbreken

Toch wordt de buurt als vies bestempeld. “Om deze gemeenschap in een ander licht te zetten, heb ik met mijn team en mensen uit de buurt een kunstwerk gemaakt dat 50 gebouwen beslaat”, vertelt eL Seed. Het kunstwerk is alleen vanaf een bepaald punt in volle glorie te beschouwen.

cairo, mural, muurschildering, street art, kunst

Vuilnismensen van Cairo

De woorden zijn in Arabische kalligrafie geschreven en betekenen: iedereen die het zonlicht duidelijk wil zien, moet eerst zijn ogen afvegen. “De gemeenschap ontving ons alsof we familie waren”, vertelt de kunstenaar. “Het zijn gulle, eerlijke en sterke mensen. Ze hebben de bijnaam ‘vuilnismensen’, maar zo noemen ze zichzelf niet. Ze leven niet in het afval, maar van het afval. Zij zijn degene die de stad Cairo schoonmaken.”

cairo, mural, muurschildering, street art, kunst

De prijswinnende muurschildering maakte hij in 2016, maar op 4 oktober komt het boek van de kunstenaar genaamd ‘Perception’ uit. Daarin vertelt hij in zijn eigen woorden hoe hij deze megagrote klus heeft uitgevoerd. Ook beschrijft eL Seed hoe hij langzaam zijn eigen vooroordelen over de buurt begon te breken. Zijn street art laat zien dat kunst niet altijd draait om het eindresultaat, maar ook de totstandkoming daarvan.

Via zijn Instagram en Facebook kun je op de hoogte blijven van het werk van eL Seed.

Reageer op artikel:
1 street-art ‘masterpiece’ verdeeld over 50 gebouwen in Cairo
Sluiten