A. de Jong
A. de Jong Kunst 14 aug 2018

8 x kunst op Lowlands 2018 die je niet mag missen

Lowlands 2018 staat voor de deur. Het festival dat alweer 25 jaar bestaat en dit jaar voor de 26e keer gehouden wordt, gaat niet zo zeer om het programma. Gewoon lekker met je vrienden vier dagen van god los en de grote acts loop je toch niet voorbij. Wat je wel zo maar voorbij loopt, is de kunst. En dat is zonde. We lichten het programma voor je uit.

Kunst op Lowlands 2018

Zoals je gewend bent, kun je naast muziek, theater en heel veel lol op de camping ook genieten van kunst op Lowlands. Dit jaar pakt de organisatie naar eigen zeggen extra uit. Zo zijn er dankzij Museum de Fundatie twee kolossale stapelsculpturen met beide hun eigen impact op de vrije ruimte en jouw netvliezen te zien: de koene ridder ‘Mikkel’ van Tom Claassen en ‘Stepping Stones’ van Ronald A. Westerhuis. 8 onderdelen uit het kunstprogramma van Lowlands 2018 die je niet mag missen.

De evolutie van 25 jaar Lowlands in 71 foto’s (1993 – 2018)

1. ARTtube

Bij museumplatform ARTtube krijg je onder meer geblinddoekt kunstwerken omschreven. Kunst kijken met je oren is een concept van Cornelis Serveert. Ook kun je speeddaten aan de hand van de expositie Mojo Backstage en selfies maken met de kameleontische Bas van Beek-capes (Van Abbemuseum). Daarnaast pakt ARTtube uit met belevingsitems als ARTtours, de kunstquiz Art, Troep Of Allebei?, videoprojecties van Beeldjutters en automatiek Pakje Kunst, die je verslaafd maakt aan creativiteit in plaats van sigaretten.

arttube, kunst programma, lowlands 2018

2. Het Meeneem Museum

In een houten doos van vijftien kubieke meter in het museumkwartier op Planet Paradise gebeurt een hoop. Het Meeneem-Museum verandert met de minuut. Licht speelt met schaduw, mens maakt materiaal, eeuwig duurt het langst. Stap in de wereld van de kunst en kijk goed om je heen. Het Meeneem-museum wordt een heel weekend lang beheerd door de kunstenaars Emiel Vandekerckhove, Aimeva (het duo Monomania en Eva Menovsky), Monk Dagelet en Sjeng Kessels.

kunst programma, lowlands 2018, meeneem museum

3. Alissa + Nienke – ‘Hekekek’ + ‘Mirabilia’

Alissa van Asseldonk en Nienke Bongers veranderen je perspectief waar je bijstaat. De Nederlandse ontwerpers hebben elkaar ontmoet op de Design Academy Eindhoven en werkte de afgelopen jaren samen met een breed scala aan opdrachtgevers, waaronder Fendi, Dior, de TU Eindhoven en het festival Lowlands Paradise. Met hun experimentele nekstrekhek ‘Hekekek’ langs de wandelroute aan Lake Lowlands spelen ze met dynamische in- en uitzichten om je nieuwsgierigheid en perceptie in de bonte chaos van Lowlands Paradise op scherp te houden.

Alissa en Nienke, lowlands 2018, kunst programma, hekekek

4. Dropstuff

Kunst kijken is leuk, maar met kunst spelen is nog veel leuker. DROPSTUFF.nl snapt dat heel goed. Zo word je in hun beroemde Photobooth zelf tot wereldberoemd schilderij omgetoverd. Iedere dag staat een ander museum met een beroemd schilderij centraal.

dropstuff, kunst programma, lowlands 2018

5. Trials of Gavin

Trials of Gavin van de Amerikaanse kunstenaar Jason Myers heeft het allerbeste uitzicht over Lowlands Paradise. Deze roestgevoelige carbonstalen contrapposto van twintig meter hoog verrijst aan Lake Lowands en werd speciaal voor Lowlands toegevoegd aan Myers’ groeiende serie Visible Noise. De abstract-expressionistische sculptuur lijkt gevangen in een moment, waarop hij net een stap voorwaarts wil zetten, en symboliseert de groeiende struggle van de mens in onze tech-heavy wereld.

kunst, programma, lowlands, 2018, trials of gavin

6. Stepping Stones bij X-Ray

De kolossale stapelsculptuur Stepping Stones bij X-Ray is een kunstwerk van Ronald A. Westerhuis, die je wellicht nog kent van de spiegelkogel RAWSOME! die jarenlang het afspreekpunt op Cape Lowlands was. Ook dit 9,5 meter hoge werk is een niet te missen meet-up point, al was het maar om je te vergapen aan twintigduizend kilo roestvrij staal in de vrije ruimte. Het kunstwerk komt naar Lowlands in samenwerking met Museum De Fundatie.

stepping stones, ronald a westerhuis, museum fundatie, lowlands 2018, kunst, programma

7. De Silent Room van Simon Heijdens

De Silent Room van Simon Heijdens (naast ARTtube te vinden) is een monochrome echovrije ruimte van twaalf meter lang, die speciaal werd ontworpen om elk geluid binnen én buiten te houden. Het werk is gebouwd in samenwerking met het Acoustic Department van de universiteit van Texas en staat na Austin, Washington, DC en Rotterdam nu komend weekend in Biddinghuizen. Zo is het dus om in je eigen zwarte gat te zitten.

silent room, kunst programma, lowlands 2018

8. Nachtelijke staatsportretten van Jan Hoek

Transsekswerkers, verslaafden, daklozen, de Masai; kunstenaar/fotograaf Jan Hoek (1984) kreeg ze allemaal voor zijn lens. Hoek exposeerde al in FOAM en Unseen Amsterdam en onderscheidt zich door constant op zoek te gaan naar dat ene, precies kloppende shot van mensen binnen en buiten hun comfortzone. Komend weekend komt er een karrenvracht aan knotsgekke Lowlands bezoekers bij.

jan hoek, fotografie, kunst programma, lowlands 2018

Bekijk hier het complete kunstprogramma van Lowlands 2018.

Reageer op artikel:
8 x kunst op Lowlands 2018 die je niet mag missen
Sluiten