A. de Jong
A. de Jong Kunst 3 dec 2018

Al het werk van Johannes Vermeer in één virtuele ruimte

Google presenteert in samenwerking met het Mauritshuis en 17 internationale partners ‘Ontmoet Vermeer’. Het bijzondere project maakt het dankzij moderne technologieën zoals AR en Art Camera voor mensen over de hele wereld mogelijk om online van het gehele oeuvre van de schilder Johannes Vermeer te genieten en een tentoonstelling te bezoeken die in het echte leven nooit zou kunnen plaatsvinden. Ook kunnen bezoekers meer leren over het werk, het leven en de erfenis van de Nederlandse meester dankzij vakkundig samengestelde verhalen.

Het Concert van Johannes Vermeer

Ruim 28 jaar geleden drongen twee als politieagenten vermomde kunstdieven het Gardner Museum in Boston binnen. Ze knevelden de beveiligingsmedewerkers en stalen diverse kunstwerken, inclusief een van de slechts 36 schilderijen die aan Vermeer wordt toegedicht. Met een geschatte waarde van meer dan 200 miljoen dollar blijft Het concert een van de duurste ontbrekende items op de lijst van gestolen kunstwerken van de FBI — ondanks het feit dat het schilderij werd gespot aan de muur van het landhuis van Mr. Burns van The Simpsons.

Omdat Het concert nog altijd zoek is en de andere meesterwerken van Vermeer zijn verspreid over 18 collecties in zeven landen, heeft niemand ooit de kans gekregen om alle werken van Vermeer op één locatie te zien. Sommige van deze schilderijen zijn bovendien te broos om te vervoeren. Dat betekent dat ze hun verblijfplaats nooit kunnen verlaten.

johannes vermeer, het concert
Het Concert van Johannes Vermeer

Google Arts & Culture verzamelt alles in één virtuele ruimte

Maar dankzij een nauwe samenwerking met het Mauritshuis en alle andere instellingen die over het erfgoed van Vermeer waken, is Google Arts & Culture erin geslaagd om elk bekend werk van Vermeer voor het eerst in één virtuele ruimte onder te brengen. Hiertoe maakten we gebruik van Pocket Gallery, een kersverse augmented reality-functie van de Google Arts & Culture-app die je smartphone omtovert tot een portaal naar een virtuele tentoonstelling.

Zo kun je met je smartphone in de hand door een expositie van het complete oeuvre van Vermeer wandelen. Deze tentoonstelling is samengesteld door experts van het Mauritshuis. Alle 36 schilderijen van Vermeer, met inbegrip van het gestolen meesterwerk en het klapstuk ‘Meisje met de parel’, hangen levensgroot en perfect belicht in de virtuele ruimte. En als je een stap dichterbij zet, krijg je elk kunstwerk in verbluffend detail te zien en kun je er meer over te weten komen.

#MeetVermeer – The Dutch Master behind the Girl With A Pearl Earring

36 paintings, 18 museums, 1 painter here : https://g.co/meetvermeer For the first time, Google Arts&Culture has united Johannes Vermeer’s 36 paintings in a pocket gallery thanks to Augmented Reality. Shed new light on the life and work of the Dutch Master behind the famous Girl With a Pearl Earring.

De Art Camera, een robotcamera van Google met ultrahoge resolutie die speciaal voor het fotograferen van kunstwerken is gemaakt, is in diverse galerieën in alle delen van de wereld ingezet om beelden te schieten van negen meesterwerken van Vermeer in de hoogste resolutie ooit. Dat betekent dat je er naar hartenlust op kunt in- en uitzoomen. Je kunt zelfs een ‘rondleiding binnen een schilderij’ maken voor alle 36 werken van Vermeer. Op deze manier kun je de kleinste details bewonderen, zelfs van zijn kleinste schilderijen, zoals Meisje met de fluit (20 cm x 17,8 cm). En ondertussen geven de experts van het Mauritshuis je tekst en uitleg.

21e eeuwse interpretatie

Naast de schilderijen van Vermeer zijn er objecten te zien die licht werpen op het leven van Vermeer, waarvan weinig bekend is. Het project omvat ook verhalen die inzicht bieden in de nalatenschap van de Hollandse meester, zoals content van Tracy Chevalier, de schrijfster van de bestseller Het Meisje met de Parel. Daarnaast kun je diverse video’s bewonderen van YouTubers zoals Today I Found Out, die de Nederlandse molen bezoekt die bijna 400 jaar geleden verf voor Vermeer produceerde. Ook interessant in Google Arts & Culture: de 21e interpretatie van Johannes Vermeer door de ogen van illustrator Justin Richburg.

johannes vermeer, google arts and culture

Google Arts & Culture heeft ook Street View-fotografie in galerijen wereldwijd verzameld om de virtuele Pocket Gallery-ervaring te complimenteren. Nu kunnen mensen door de gangen van de Frick-collectie (New York), het Rijksmuseum (Amsterdam) en verschillende andere musea navigeren om de schilderijen van Vermeer ter plekke te zien hangen. Google Arts & Culture is voor iedereen gratis toegankelijk. We hopen dat je geniet van je virtuele rondleiding door de bijzondere wereld van Vermeer met Pocket Gallery en een enorme selectie online verhalen ontdekt. Ga naar g.co/meetvermeer of download de app voor iOS of Android om meer te weten te komen.

Deelnemende instellingen

18 culturele instellingen uit 7 landen hebben meegewerkt aan de lancering van ‘Ontmoet Vermeer’, het grootste online retrospectief voor Vermeer ooit. Deze virtuele expositie is te zien de Google Arts & Culture-app en op het Google Arts & Culture-platform. De deelnemende instanties zijn:

Nederland: Mauritshuis, Rijksmuseum
Verenigde Staten: Metropolitan Museum of Art, The National Gallery of Art Washington DC, The Frick Collection, Isabella Stewart Gardner Museum, Leiden Collection
Verenigd Koninkrijk: The National Gallery London, Kenwood House / English Heritage, Scottish National Gallery, Royal Collection Buckingham Palace
Ierland: National Gallery of Ireland
Frankrijk: Het Louvre
Duitsland: Gemäldegalerie Alte Meister, Staatliche Kunstsammlungen Dresden, Herzog Anton-Ulrich-Museum, Städel Museum

Als het Meisje met de Parel een influencer was

Over de 21e Eeuw gesproken: wat als Het Meisje met de Parel een influencer was? Dat zie je in deze originele serie van Paste in Place.

Reageer op artikel:
Al het werk van Johannes Vermeer in één virtuele ruimte
Sluiten