A. de Jong
A. de Jong Kunst 4 apr 2019

13 album covers die ontworpen zijn door iconische kunstenaars

We zijn dol op oude elpees. Niet alleen vanwege de nostalgie, het heldere geluid en onze verzameldrang, maar vooral vanwege de album covers. Er zijn heel wat iconische platenhoezen gemaakt. Vandaag lichten we tien exemplaren uit die zijn gemaakt door iconische kunstenaars. Voor alle duidelijkheid: in de tussenkopjes wordt eerst de kunstenaar genoemd, dan het album, dan de artiest of de band.

Andy Warhol – The Velvet Underground en Nico (1967) van The Velvet Underground

the velvet underground and Nico, andy warhol, album covers, platenhoes, kunstenaars

Laten we beginnen met de meest iconische, dan hebben we die maar vast gehad. Het album The Velvet Underground & Nico (1967) van The Velvet Underground moet iedereen in huis hebben. Niet alleen vanwege de heerlijk zwevende rock, maar vooral ook om de popart van Andy Warhol. De kunstenaar had sowieso een grote invloed op de productie van dit album, dat voor een groot deel geschreven is door Lou Reed.

Banksy – Think Tank (2003) van Blur

think tank, blur, banksy, album covers, platenhoezen

Banksy heeft een paar platenhoezen gemaakt, onze favoriet is die van het album Think Tank van Blur. Je weet wel, die britpopband van Song 2. Banksy is normaal wars van commercie, maar hij verklaarde zich nader: “I’ve done a few things to pay the bills, and I did the Blur album. It was a good record and it was quite a lot of money. I think that’s a really important distinction to make. If it’s something you actually believe in, doing something commercial doesn’t turn it to shit just because it’s commercial”, aldus Banksy over de platenhoes.

Takashi Murakami – Graduation (2007) van Kanye West

album covers, platenhoes, kunstenaars, graduation, kanye west

De Japanse kunstenaar Takashi Murakami is van vele markten thuis. Zowel in traditionele vormen zoals schilderkunst, als in nieuwe, digitale en commerciële media is hij actief. Hij staat er om bekend zijn kunstwerken met een ventilator te laten drogen op een blaadje. In 2007 ontwierp hij de platenhoes voor het album Graduation van Kanye West.

Ernie Barnes – I Want You (1976) van Marvin Gaye

marvin gaye, i want you, album covers, platenhoes, ernie barnes

I Want You is een album van Marvin Gaye waar zwoele soul aaneengeregen wordt. Heerlijk, zoals alles van Marvin Gaye. Maar vergeet ook niet het artwork van de platenhoes van dit album, gemaakt door kunstenaar Ernie Barnes. Hier spat de soul vanaf.

Keith Haring – Without You (1983) van David Bowie

album covers, platenhoes, kunstenaars, keith haring, david bowie, without you

Onlangs werd er in Amsterdam een enorme street-art mural van Keith Haring ontdekt in Amsterdam. Ongeveer in dezelfde tijd ontwierp deze kunstenaar de album cover van Without You van David Bowie. Deze single verscheen op het album Let’s Dance van David Bowie.

Urs Fischer – It’s Blitz! (2009) van Yeah Yeah Yeahs

album covers, platenhoes, kunstenaars, yeah yeah yeahs, its blitz

Urs Fischer is een in Zwitserland geboren kunstenaar die bekendstaat om zijn conceptuele kunst. Op deze platenhoes van het album It’s Blitz! laat hij zangeres Karen O van de Yeah Yeah Yeahs een ei kapot knijpen. Dat heet dus conceptuele kunst.

Ed Ruscha – Music (1969) van Mason Williams

album covers, platenhoes, kunstenaars, ed ruscha, music, mason williams

Ed Ruscha is een Amerikaanse kunstenaar die geassocieerd wordt met de popart-beweging. Hij ontwierp de album cover van het album Music van Mason Williams. Geniaal in zijn eenvoud.

Adrian Tomine – End Times (2010) van Eels

eels, end times, album covers, platenhozen, kunstenaars

Eels ken je natuurijk vooral van het ijzersterke debuutalbum Beautiful Freak uit 19988, maar hun mooiste platenhoes zit om het album End Times uit 2010. De hoes is ontworpen door stripschrijver en tekenaar Adrian Tomine.

Kara Walker – Salt (2004) van Arto Lindsay

album covers, platenhoes, kunstenaars, kara walker

Kara Elizabeth Walker is een Amerikaanse hedendaagse schilder, silhouettist, printmaker, installatiekunstenaar en filmmaker. In haar werk onderzoekt ze thematiek als ras, gender, seksualiteit, geweld en identiteit. En dat komt terug op de iconische platenhoes van het album Salt van Arto Lindsay.

Raymond Pettibon – Nervous Breakdown (1979) van Black Flag

album covers, platenhoes, kunstenaars, raymond pettibon, nervous breakdown, black flag

Black Flag is een van de grondleggers van de punkmuziek en is nog steeds een inspiratiebron voor rockbands. Hun album Nervous Breakdown kwam in 1979 uit. Het artwork is gemaakt door underground kunstenaar Raymond Pettibon, die bijna alles voor Black Flag ontwierp. Later werd zijn werk opgemerkt door kunstkenners en kwam hij zelfs met een expositie in het Museum of Modern Art in New York te hangen.

William Eggleston – Radio City (1974) van Big Star

Radio City, big star, album covers, platenhoes, muziek, kunstenaars

Het eerste meesterwerk van William Eggleston was de platenhoes van het album Radio City van Big Star. Daarna schoot hij ook de foto’s voor de album covers van onder anderen Joanna Newsom, Primal Scream en Silver Jews.

Cindy Sherman – Fontanelle (1992), Babes in Toyland

cindy sherman, babes in toyland, fontanelle, album covers, platenhoes, kunstenaars

Babes in Toyland is een punkband bestaande uit drie vrouwen. Hun album covers zijn even kunstzinnig als macaber. Zo ook die van het album Fontanelle, ontworpen door kunstenaar Cindy Sherman.

Stanley Donwood – Zeitgeist (2007) van The Smashing Pumpkins

zeitgeist, smashing pumpkins, album covers, kunstenaars

Zeitgeist is het zevende album van The Smashing Pumpkins. Niet het bekendste album, wel eentje met een prachtige platenhoes. Ontworpen door de Britse kunstenaar Stanley Donwood, in 2017 nog met een expositie te zien in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Goed album trouwens, die niet op Spotify staat, maar wel op YouTube.

Koningin der album covers

Lees ook onze ode aan Grace Jones, de ‘koningin van de album covers’.

Reageer op artikel:
13 album covers die ontworpen zijn door iconische kunstenaars
Sluiten