A. de Jong
A. de Jong Kunst 16 apr 2019

Gestolen schilderijen Van Gogh terug in Van Gogh Museum

Van Goghs Zeegezicht bij Scheveningen (1882) en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen (1884-1885) zijn vanaf 17 april 2019 weer te zien in het Van Gogh Museum. De schilderijen werden in 2002 gestolen uit het museum en in 2016 weer teruggevonden in Italië. De werken keerden toen al terug naar huis, maar zijn de afgelopen tijd uitvoerig onderzocht en gerestaureerd.

Gestolen schilderijen keren terug in Van Gogh Museum

Directeur Axel Rüger: “Het is ontzettend fijn dat we deze belangrijke werken uit de collectie nu weer kunnen ophangen in het museum, waar ze horen. De restauratoren hebben fantastisch werk verricht en de schilderijen zijn hier voortaan weer in hun volle glorie voor iedereen te zien. Dat ik dat nog mag meemaken net voor het einde van mijn Van Gogh Museum-carrière, is een droom die uitkomt.”

Zeegezicht bij Scheveningen voor en na restauratie
Zeegezicht bij Scheveningen voor en na restauratie
van gogh museum, Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen voor en na restauratie, Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen voor en na restauratie
Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen voor en na restauratie

Restauratie van Zeegezicht bij Scheveningen en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen

Beide schilderijen bleken na hun terugkeer in het museum toe aan een restauratie. Zeegezicht bij Scheveningen was tijdens de roof beschadigd geraakt; in de hoek linksonder ontbrak een behoorlijk stuk van de verf. Deze lacune is opgevuld met behulp van een mal die gemaakt werd met een 3D-printer, die op basis van scans en onderzoek het reliëf van de originele verfstreken nabootst. Deze vulling heeft de restaurator vervolgens geretoucheerd.

Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen was tot ieders opluchting nauwelijks beschadigd, maar het schilderij had een glanzende en door veroudering vergeelde vernislaag. Deze laag bleek verwijderd te kunnen worden. Na de vernisafname zijn de kleuren een stuk helderder en koeler, met name in de luchtpartij. Tijdens het onderzoek werd ook een andere, proteïne-houdende vernislaag (waarschijnlijk een eiwitvernis) aangetroffen die door Van Gogh zelf is aangebracht. Het is de eerste keer dat een dergelijke vernislaag zo duidelijk en in zo’n vroeg werk van de kunstenaar is gevonden.

Tevens zijn voor beide schilderijen nieuwe lijsten uitgezocht; de oude lijsten waren er destijds door de dieven af gehaald.

van gogh museum, teruggevonden schilderijen
De restaurateurs in actie

Check ook de iPad-kunst van Hockney, die op dit moment te zien is met een expositie in het Van Gogh Museum.

Reageer op artikel:
Gestolen schilderijen Van Gogh terug in Van Gogh Museum
Sluiten