Robert Kroes
Robert Kroes Kunst 21 dec 2018

Banksy dropt kritische kerstgroet in meest vervuilde plek van Groot-Brittannië

De eigenaren van een garage keken vreemd op toen zij een bijzondere tekening van een winterlandschap op hun garage zagen. De stijl en compositie deed hun aan de wereldberoemde kunstenaar Banksy denken. Inmiddels heeft de even wereldberoemde als anonieme kunstenaar bevestigd dat hij de maker van het werk is.

Aanklacht tegen milieuvervuiling

Zijn nieuwste werk maakt op verbluffende wijze gebruik van twee hoeken van de garage. Wie aan de ene kant kijkt, ziet een een onschuldig ogend wintertafereel van een warm geklede jongen met slee die even stopt om met zijn tong de sneeuwvlokken te vangen die uit de lucht vallen. Romantisch toch? De harde werkelijkheid wordt duidelijk als je om het hoekje kijkt. Op de andere muur blijkt namelijk dat de jongen geen sneeuwvlokken opvangt met zijn tong, maar de vervuilende roetdeeltjes die vrijkomen na industriële verbranding.

. . . . Season’s greetings . . .

548.8k Likes, 11.1k Comments – Banksy (@banksy) on Instagram: “. . . . Season’s greetings . . .”

De voorstelling is dan ook niet voor niets gemaakt op een garagemuur in Port Talbot waar je de industrie op de achtergrond kunt zien. Deze stad werd namelijk in mei van dit jaar door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aangewezen als de meest vervuilende stad van het Verenigd Koninkrijk. De stad bood hier zelfs haar excuses voor aan.

Inmiddels heeft Banksy via een post op zijn Instagram-account bevestigd dat hij de maker is. In de post zie je een video-opname van de garage in close-up. Langzaam zoemt het beeld uit tot je de hele afbeelding en de achterliggende, in rook gehulde, industrie kunt zien. Om de boodschap extra kracht bij te zetten hoor je in het filmpje dat kinderen het kerstlied ‘little snowflakes’ zingen.

banksy, wales

Banksy, anoniem en maatschappijkritisch kunstenaar

Banksy was ook dit jaar regelmatig in de media met zijn maatschappelijke aanklachten. Zo bemoeide hij zich met de vluchtelingencrisis en nam hij met een zichzelf vernietigend werk het kapitalisme in de kunstwereld op de korrel. Naast kritisch zijn zijn werken ook gewoon mooi. Dat zie je in dit overzicht met beste creaties.

Reageer op artikel:
Banksy dropt kritische kerstgroet in meest vervuilde plek van Groot-Brittannië
Sluiten