A. de Jong
A. de Jong Kunst 8 okt 2018

Banksy-kunstwerk versnippert zichzelf na recordveiling

Een iconisch kunstwerk van Banksy van een meisje met een ballon heeft zichzelf direct versnipperd nadat het bij Sotheby’s voor een recordbedrag was geveild. Girl with Balloon werd voor 1,04 miljoen pond (omgerekend 1,18 miljoen euro) verkocht aan de hoogste bieder, maar toen gebeurde iets wat niemand had verwacht.

Banksy kunstwerk versnipperd na veiling

“We’re Banksyed”, schreef Alex Branczik op de website van het veilinghuis Sotheby’s. Aan de onderkant van de lijst waarin de Banksy werd geveild, bleek een versnipperaar te zitten die op afstand aangezet kon worden. In de onderstaande video zie je een man met een capuchon de versnipperaar monteren. Of dat Banksy was, is niet bekend.

. “The urge to destroy is also a creative urge” – Picasso

1.7m Likes, 80k Comments – Banksy (@banksy) on Instagram: “. “The urge to destroy is also a creative urge” – Picasso”

Later verscheen op de Instagram-pagina van Banksy een foto (naast de bovenstaande video) van de ultieme kunst-prank. ‘Going, going, gone…’, scheef de anonieme kunstenaar erbij. Dat is de vertaling van ‘eenmaal, andermaal, verkocht’, wat door een veilingmeester geroepen wordt voordat een kunstwerk verkocht is. Of Banksy zelf in de zaal zat en de foto heeft genomen of dat het om een compagnon ging, is niet bekend.

Wel was er een woordenwisseling tussen medewerkers van Sotheby’s en een zwart geklede man, maar ook daarvan is niet bekend of het iets met de actie had te maken.

Girl With Balloon

Normaal gesproken maakt Banksy natuurlijk vooral street-art in het openbaar. Dit ging om een iconisch street-art werk, vertaald op doek. De echtheid daarvan was bevestigd door Pest Control, de organisatie achter de kunstenaar.

banksy, girl with balloon, veiling, sotheby's, versnipperd, meisje, ballon

Naar verwachting zou het kunstwerk 250 duizend pond zou opleveren. De verkoper kocht het werk in 2006 van de kunstenaar zelf. Wat er nu met het kunstwerk gaat gebeuren is niet bekend. Kenners menen dat de waarde door de versnippering nog eens verdubbeld kan worden.

Dat het werk van de anonieme kunstenaar – vermoedelijk het pseudoniem van de Brit Robin Cunningham – roofgoed is, bleek ook al na een klein werkje van Banksy op een verkeersbord in Bristol. Die werd namelijk binnen een dag gestolen. Gelukkig hebben we de foto nog.

Reageer op artikel:
Banksy-kunstwerk versnippert zichzelf na recordveiling
Sluiten