A. de Jong
A. de Jong Kunst 16 aug 2018

Banksy: ‘De Banksy expositie in Moskou is fake’

In het museum Central House of Artists in Moskou is op dit moment een expositie van de street-art van Banksy te zien. De kunstenaar zelf, van wie deze week nog een kunstwerk is gestolen, werd hier tot zijn grote verbazing mee geconfronteerd en heeft laten weten dat de expositie in Rusland fake is.

De ‘fake expositie’ van Banksy in Moskou

“Nooit zou ik mensen geld laten betalen voor mijn werk, behalve als het om een goed doel gaat”, zegt de verbouwereerde Banksy op Instagram. De ‘fake expositie’ vindt plaats in de grote hal van Central House of Artists in Moskou en laat volgens The Guardian ongeveer 25 van zijn beroemde kunstwerken zien, waaronder zijn interpretatie van Mona Lisa. De straatkunstenaar werd in een online chat geattendeerd op de ‘fake expositie’. “What the hell is that?”, was de eerste reactie van Banksy.

Instagram post by Banksy * Aug 15, 2018 at 4:00pm UTC

223.8k Likes, 4,348 Comments – Banksy (@banksy) on Instagram

De ‘fake expositie’ heeft sinds juni al honderden tot duizenden bezoekers gehad, die allemaal keurig een entreekaartje hebben betaald. “Ik wilde dat ik dit grappig kon vinden. Wat is het tegenovergestelde van LOL?”, reageert Banksy. “Je weet dat ik hier niets mee te maken heb toch? Ik zou nooit mensen geld laten betalen, tenzij het om een goed doel gaat. Maar ik ben niet degene die een klacht in kan dienen om een foto te gebruiken zonder iemands permissie.”

banksy, moskou, expositie, nep, fake, keep it real

De ‘fake expositie’ heeft een aantal grote Russische sponsoren, waaronder de mobiele provider MTS en anti-virusbedrijf Kaspersky. “De CEO van het Russische IQ Art Management Corporation heeft laten weten geen contact te hebben gezocht met Banksy. “Banksy is altijd tegen exposities die hij niet zelf organiseert. Hij is nog steeds een rebel en maakt nog steeds maatschappelijk relevant en belangrijk werk. Ik denk niet dat dit hem iets uitmaakt.”

Bekijk hier een eerder overzicht van het werk van de anonieme straatkunstenaar, verspreid over de wereld.

Reageer op artikel:
Banksy: ‘De Banksy expositie in Moskou is fake’
Sluiten