A. de Jong
A. de Jong Kunst 10 aug 2018

12 kunstenaars die kunst van afval en oude troep maken

Als we zeggen dat afval nutteloos is, zul je het waarschijnlijk met ons eens zijn. Natuurlijk, als je het recyclet kan het veranderen in iets wat wél nut heeft, maar een gebruikte koffiecapsule of een kapotte typemachine zelf? Mwah. Maar deze kunstenaars denken daar anders over: ze toveren kapotte of weggegooide spullen juist om in prachtige sculpturen. Sommige om bewustzijn over vervuiling te creëren, andere gewoon omdat ze heel creatief zijn.

BORDALO II

We vinden alle artiesten in dit lijstje ontzettend het volgen waard, maar eerlijk is eerlijk: BORDALO II staat toch wel met recht op nummer één. In Lissabon vind je op allerlei plekken heel grote Plastic Trash Animals, waaronder een vos, kikker, chimpansee en tijger.

Een bericht gedeeld door BORDALO II (@b0rdalo_ii) op

Brian Mashall

Brian Mashall maakt robots van materialen die hij overal en nergens vindt – zelfs van vorken en messen. En spoiler: die zijn echt heel schattig.

Een bericht gedeeld door Brian Marshall (@adoptabot) op

Paul Villinski

Jup, deze vlinders zijn allemaal gemaakt van oude frisdrankblikjes. Met een beetje geduld moeten wij dat ook kunnen, toch? (wishful thinking)

Een bericht gedeeld door Paul Villinski (@paul.villinski.studio) op

Tim Noble en Sue Webster

De werken van Tim Noble en Sue Webster zien er los misschien een beetje vreemd uit, maar zet er een lamp achter en de schaduw is werkelijk perfect. Dit brengt afval naar een heel nieuwe dimensie.

Een bericht gedeeld door Tim Noble & Sue Webster (@timnoblesuewebster) op

Lauren Purnell

Eten weggooien? Daar doet Lauren Purnell niet aan. Ze maakt er liever eenden, pinguins en orka’s van.

Een bericht gedeeld door CULINARY CANVAS (@culinary_canvas) op

Thirza Schaap

De werken van de Nederlandse Thirza Schaap zijn wat abstracter, maar ontzettend mooi kleurrijk. Ze probeert de vervuiling van zeeën te bestrijden door mensen bewust te maken van wat ze allemaal weggooien.

Een bericht gedeeld door Plastic Ocean (@thirzaschaap) op

Federico Uribe

Kunst van oude potloden? Laat dat maar aan Federico Uribe over. Maar hij gebruikt ook andere materiaal, zoals ijzer en zelfs oude telefoons.

Een bericht gedeeld door Federico Uribe (@federicouribeart) op

Jeremy Mayer

Jeremy Mayer maakt vooral mensen (en soms dieren) van oude mechanische apparaten, zoals typmachines. En ja, die lijken soms bizar goed.

Een bericht gedeeld door Jeremy Mayer (@jeremymayer) op

Leo Sewell

Dieren lijken een terugkerend thema in kunstwerken die van afval zijn gemaakt; ook Leo Sewell is er fan van.

Een bericht dat is gedeeld door @leosewell op

Michelle Reader

De meeste artiesten kiezen voor relatief kleine sculpturen, maar Michelle Reader deinst niet terug voor groots denken. Deze auto is bijvoorbeeld gemaakt van gebruikte koffiecapsules.

Een bericht gedeeld door Michelle Reader (@michelle3duk) op

Voor Francisco de Pájaro ís afval kusnt

Voor Francisco de Pájaro is afval létterlijk kunst. Lees: hij haalt niets in de vuilnisbak, maar verandert de vuilnisbak zelf gewoon in een stukje pracht.

Een bericht gedeeld door Francisco de Pájaro – OFFICIAL (@artistrash) op

Aurora Robson

Aurora Robson maakt kleurrijke, abstracte sculpturen van voornamelijk plastic flessen. Maar in tegenstelling tot de werken van Thirza Schaap, zijn ze écht niet meer te herkennen.

Een bericht gedeeld door Aurora Robson (@aurorarobson) op

Reageer op artikel:
12 kunstenaars die kunst van afval en oude troep maken
Sluiten