Robert Kroes
Robert Kroes Inspiratie 30 dec 2018

Geniale kunstwerken van schroeven, gemaakt door Andrew Myers

De Californische kunstenaar Andrew Myers vestigde zijn naam met de sculptuur ‘love wins’. Dit werk, bestaande uit pistool waarvan de loop wordt geblokkeerd met een vinger, maakte hij naar aanleiding van de verschrikkelijke aanslagen in Frankrijk. Daarna werd het stil rondom de kunstenaar. Nu is hij terug met nieuw werk in zijn kenmerkende stijl: kunstwerken van onorthodoxe materialen als schroeven.

Kunstwerken van schroeven

De maker van deze indringende sculpturen blijft verre van traditioneel materiaal zoals hout of klei. In plaats daarvan gebruikt hij moderne industriële materialen, zoals schroeven, brons en cement. Het gebruik van deze combinatie van materialen geeft een extra lading aan de artistieke uitbeeldingen van deze kunstenaar. Overigens is zijn werk vaak los van de materiaalkeuze al indringend genoeg door de strakke en realistische vorm. De pakkende titels van zijn werk vormen een tweede artistieke laag. Met zijn materialen geeft hij zijn boodschap cachet door indringende kleuren en het 3D-effect dat ontstaat door de combinatie van bijvoorbeeld verf en schroeven. Zijn nieuwste werk wordt dan ook hoog gewaardeerd en geeft een indringende kijk op moderne thema’s.

Modesymbolen

Een van de veel voorkomende symbolen in het werk van Andrew Myers is de pump. Dit symbool voor het ‘rijke leven’ koppelt hij aan werkmansgereedschap en werkschoenen. Door deze tegenstrijdige werelden te verbinden zet hij de mensen graag aan het denken. De impressie van het overhemd met opgerolde mouwen is ook een knipoog naar het arbeidsethos.

kunstwerken, schroeven, andrew myers

Pakkende teksten

De term ‘love wins’ vatte de visie van Myers op de verschrikkingen van Parijs kernachtig samen. Zijn nieuwste werk waarin de tekst ‘I will always love you’ langzaam wordt overgeschilderd tot een anoniem wit vlak levert dan ook stof tot nadenken. Verdwijnt de liefde uit onze maatschappij?

kunstwerken, schroeven, andrew myers, i always love you

Gezichtsbedrog

Tja, verdwijnt de liefde uit onze maatschappij? Het lijkt wel Andrew Myers die vraag zelf beantwoordt in zijn weergave van een mime-speler die een konijntje uitbeeldt. We zien in de schaduw geen lief huppelend pluizenbolletje maar een bloeddorstig en angstaanjagend wezen. Genoeg gezichtsbedrog om even over na te denken.

andrew myers, kunstwerken, schroeven

Compilatie van het werk van Andrew Myers

Hieronder een paar van de hoogtepunten uit zijn inmiddels omvangrijke oeuvre. Veel meer kunstwerken, met de betekenis erbij, vind je op de website van Andrew Myers.

andrew myers, kunstwerken, schroeven
andrew myers, kunstwerken, schroeven
andrew myers, kunstwerken, schroeven
andrew myers, kunstwerken, schroeven
andrew myers, kunstwerken, schroeven
andrew myers, kunstwerken, schroeven
kunstwerken, schroeven, andrew myers (1)

Check ook de verzameling kunstwerken van Floppy Disks, die hoe dan ook jouw nostalgische snaar raken.

Reageer op artikel:
Geniale kunstwerken van schroeven, gemaakt door Andrew Myers
Sluiten