A. de Jong
A. de Jong Inspiratie 27 nov 2018

Het gammele AEK Athene-stadion: 3 historische potten van Ajax en Cruijff

Na een filmpje van uitsupporters van Bayern München in het Olympisch Stadion Spyridon Louis tijdens de Champions League wedstrijd tegen AEK Athene weten we dat het stadion misschien wel haar beste tijd heeft gehad. Een understatement. Maar wat zijn er legendarische wedstrijden gespeeld, met Ajax en Johan Cruijff in de hoofdrol.

Het gammele stadion van AEK Athene

We komen zo terug op de legendarische wedstrijden in het Olympisch Stadion Spyridon Louis, de thuishaven van AEK Athene. Eerst even aandacht voor de inferieure staat van de tribunes. Het is op zich niet abnormaal dat een stadion beweegt als er een mensenmassa aan het springen is. Daar is een stadion zelfs op gebouwd. Iedereen die wel eens in de Kuip is geweest, kent het gevoel. Maar wat er in het Olympisch Stadion Spyridon Louis gebeurt, is ronduit angstaanjagend.

[Tap één keer om de onderstaande video af te spelen]

Ajax-fans krijgen ander vak

Het is nauwelijks voor te geloven dat het stadion gerenoveerd is voor de Olympische Spelen in 2004. Vooral het gedeelte bij het uitvak lijkt ieder moment in te kunnen storten. Niet echt een lekkere gedachte voor de Ajax fans, die met 1.200 man aanwezig zijn en gewend zijn te springen en te hossen. Uit voorzorg is voor hen dan ook een ander plekje toebedeeld. Dit is uit voorzorg gebeurd, weet AjaxLife. Voor meer informatie over de wedstrijd in de Champions League check je het artikel met de vermoedelijke opstellingen voor de Champions League wedstrijd AEK Athene – Ajax.

Legendarische wedstrijden van Ajax en Johan Cruijff

Ajax koestert goede in ieder geval goede herinneringen aan de wedstrijden in het stadion van AEK Athene, Johan Cruijff zal van boven met gemengde gevoelens terugkijken. Drie historische wedstrijden van Ajax en Johan Cruijff.

Ajax – Lokomotiv Leipzig | Finale Europacup II (1987)

Ajax – Lokomotiv Leipzig finale europacup 2 (1987).

Ajax – Lokomotiv Leipzig finale europacup 2 (1987).

Na een legendarische carrière als voetballer dook Johan Cruijff in 1985, aanvankelijk zonder papieren, het trainersvak in. Cruijff was tot 1988 de ‘strenge vader’ van talenten als Stanley Menzo, Sonny Silooy, Ronald Koeman, Gerald Vanenburg, Frank Rijkaard, John van ‘t Schip, Marco an Basten en Rob de Wit. Zijn grootste succes was winst van de Europacup II. De finale tegen het Oost-Duitse Lokomotiv Leipzig werd gespeeld in het gammele stadion van AEK Athene. Ajax won met 1-0, dankzij een doelpunt van Marco van Basten. Een jaar later vertrok Johan Cruijff naar FC Barcelona, waarmee hij in 1992 voor het eerst in de clubhistorie van de Catalaanse club de Europacup I won.

AC Milan – FC Barcelona | Finale Champions League (1994)

1994 UEFA Champions League final: Milan 4-0 Barcelona

Watch the best of the action from Athens as Fabio Capello’s Milan gave a masterclass against Johan Cruyff’s Barcelona.

In 1994, toen de Europacup I net veranderd was in de Champions League, haalde Johan Cruijff met FC Barcelona weer de finale. FC Barcelona, een week ervoor op de laatste speeldag kampioen geworden, had een geweldig team met onder anderen Romario, Stoichkov, Koeman en Guardiola. Iedereen verwachte een overwinning voor de Catalanen, maar de finale liep uit op een deceptie. Voor het eerst werd het aanvallende voetbal van Johan Cruijff genadeloos afgestraft. AC Milan walste dankzij onder meer een wondergoal van Dejan Savićević met 4-0 over FC Barcelona heen. De grote nederlaag betekende het symbolische einde van het ‘Dream Team’. Cruijff verloor veel van zijn opgebouwde krediet na de oorwassing. Twee jaar later werd hij ontslagen.

AEK Athene – Ajax | Voorronde Champions League (seizoen 1994-1995)

1994-95 CHAMPIONS LEAGUE Group Match (2) AEK-AJAX

1994-95 CHAMPIONS LEAGUE GROUP MATCH AEK-AJAX

In de Champions League die volgde, was AC Milan natuurlijk de torenhoge favoriet. Maar in de eerste wedstrijd van de poule werden ze overklast door het talentvolle Ajax, met routinier en voormalig AC Milan-ster Frank Rijkaard als aanvoerder en Louis van Gaal als coach. We weten allemaal hoe dat toernooi op 24 mei 1995 voor het Ajax eindigde, maar op wedstrijden tegen het grote AC Milan na had Ajax het lastig in de poule. In de tweede wedstrijd speelde Ajax uit tegen AEK Athene. Na een half uur spelen kwamen de Amsterdammers met 1-0 achter in de Griekse heksenketel. Maar 3 minuten later trok Jari Litmanen de stand alweer gelijk. In de 63e minuut scoorde Patrick Kluivert de bevrijdende 1-2. Een uitslag waar Ajax vanavond voor zou tekenen.

Reageer op artikel:
Het gammele AEK Athene-stadion: 3 historische potten van Ajax en Cruijff
Sluiten