A. de Jong
A. de Jong Inspiratie 5 dec 2018

Ada Hegerberg, in alles de Johan Cruijff van het vrouwenvoetbal

Je hebt het relletje rond Ada Hegerberg vast wel voorbij zien komen. De 23-jarige wondervoetbalster uit Noorwegen won deze week de eerste Gouden Bal in het vrouwenvoetbal. Tijdens de uitreiking werd haar gevraagd of ze kon twerken, maar daarover gaan we het niet hebben. Wij trekken liever de vergelijking met Johan Cruijff, die niet uit de lucht gegrepen is. Over een paar jaar zeggen we: het vrouwenvoetbal voor en na Ada Hegerberg zijn twee verschillende sporten.

Strijd voor gelijkheid bij de nationale bond

Ada Hegerberg is het grootste talent dat ooit in het vrouwenvoetbal heeft rondgelopen en misschien is ze al de grootste voetbalster aller tijden. In de Noorse stad Molde kwam ze in 1995 ter wereld en sinds ze kon lopen had ze een bal aan de voet. In 2011 debuteerde ze op 16-jarige leeftijd bij het Noorse nationale team. Twee jaar later werd ze met Noorwegen tweede op het EK. De Noorse voetbalbond rekende zich rijk, onder aanvoering van Ada Hegerberg zouden er de komende jaren wel even wat titels binnengesleept worden. Maar juist in het geëmancipeerde Noorwegen strijdt de voetbalster tegen ongelijkheid. “Meisjes in Noorwegen hebben niet dezelfde kansen als jongens”, zegt ze in The Guardian.

Ada Hegerberg, Noorwegen, Johan Cruijff, voetbal, vrouwenvoetbal, gouden bal

Ook Johan Cruijff streed al vanaf zijn debuut bij het Nederlands Elftal tegen het establishment. Nadat hij erachter kwam niet verzekerd te zijn rond de wedstrijden van het Nederlands Elftal, zette hij zijn talent in voor een revolutie. Het wapen: niet spelen, tenzij er betere voorwaarden op tafel kwamen. Onder leiding van Johan Cruijff wilden de internationals op een gegeven moment alleen voor Oranje uitkomen als daar ook een eerlijk geldbedrag en goede verzekering tegenover stond. Een boycot, totdat alles geregeld was.

Ada Hegerberg gebruikt hetzelfde wapen. De Noorse gelijkheidsstrijdster heeft in 2017 bedankt voor het Noorse voetbalelftal. “Pas als de vrouwen van het nationale team evenveel betaald krijgen als de mannen van het nationale team, ga ik weer voetballen in het shirt van Noorwegen”, liet ze destijds tijdens de persconferentie weten. Inmiddels heeft de Noorse bond het een en ander bijgeschaafd, ook onder druk van de mannelijke internationals. Maar de Noorse Johan Cruijff houdt voet bij stuk. Pas als alles volledig is gelijkgetrokken, gaat ze weer spelen. De druk neemt toe, want komende zomer vindt het WK plaats.

Drie keer de Champions League op rij

Wat Real Madrid is in het mannenvoetbal, is Olympique Lyon tegenwoordig in het vrouwenvoetbal. Ada Hegerberg werd in 2014 op 19-jarige leeftijd door de Franse topclub weggekaapt bij het Duitse Turbine Potsdam. Sindsdien is het Franse sterrenensemble onverslaanbaar. Met Ada Hegerberg aan het roer werd Olympique Lyon vier keer op rij landskampioen en won het team de laatste drie edities van de UEFA Women’s Champions League.

Ada Hegerberg Goal – Olympique Lyonnais VS Konin – 14/10/2015

Amazing goal from the 20-year-old Norwegian player

Wie was het ook alweer die ook op zo’n jonge leeftijd drie keer de Europacup 1 op een rij won? Oh ja, Johan Cruijff, met het gouden Ajax van de jaren 70. Ada Hegerberg is alleen een paar jaar jonger na haar derde Europese titel. Maar reken maar niet dat de honger gestild is. “Ik denk meer in vooruitgang dan in prijzen. Ieder jaar wil ik een betere voetbalster worden, dat is mijn drijfveer.”

Gouden Bal

Volledig terecht is Ada Hegerberg de eerste vrouwelijke winnaar van de Gouden Bal. Ze is technisch en tactisch onnavolgbaar, scoort aan de lopende band, geeft assists, wijst andere speelsters naar de goede plek als ze zelf aan het dribbelen is. En dan wint ze ook nog eens prijzen. Kwestie van tijd dat ze Johan Cruijf, die drie keer de Gouden Bal won, heeft ingehaald.

Ada Hegerberg, Noorwegen, Johan Cruijff, voetbal, vrouwenvoetbal, gouden bal (1)

Nummer 14: Johan Cruijff én Ada Hegerberg

De laatste vergelijking tussen Ada Hegerberg en Johan Cruijff maakt het verhaal compleet. Beide voetbalgrootheden zijn te herkennen aan nummer 14 op de rug. Het enige wat we nu nog durven te hopen, is dat ze komende zomer tóch meegaat naar het WK en net als Oranje in 1974 ook tweede wordt. Want hé, de Leeuwinnen doen ook mee.

Ada Hegerberg, Noorwegen, Johan Cruijff, voetbal, vrouwenvoetbal, gouden bal
Ada Hegerberg, Johan Cruijff, voetbal, vrouwenvoetbal, gouden bal

Lees ook het inspirerende verhaal over Luka Modric, de Cruijff van de Balkan die de Gouden Bal dit jaar bij de mannen won.

Reageer op artikel:
Ada Hegerberg, in alles de Johan Cruijff van het vrouwenvoetbal
Sluiten