A. de Jong
A. de Jong Inspiratie 20 apr 2019

7 gezondheidsvoordelen van wiet, volgens de wetenschap

Roken is slecht. En blowen ook. Maar wiet heeft wel degelijk gezondheidsvoordelen. Gewoon lekker in een cake of muffin stoppen en niet smoken. Of druppen, ook hip tegenwoordig. Cannabis heeft vast ook nadelen voor je gezondheid. Maar het is vandaag 420, een dag die door cannabisgebruikers wereldwijd gevierd wordt als feestdag. Dus richten we ons op de positieve kant van het wetenschappelijk onderzoek.

Eerst even het verschil tussen cannabis en alcohol

Alcohol is slechter voor je gezondheid dan cannabis en vooral veel verslavender, blijkt uit cijfers van Jellinek. In Nederland leven 477.000 alcoholverslaafden en 70.000 alcoholverslaafden. Jaarlijks sterven 4.000 mensen als gevolg van ziekten door alcoholmisbruik en 0 (!) als het gevolg van hasj en wiet. En toch word je op straat wél vreemd aangekeken als je een jointje rookt en niet als je een biertje drinkt. Lees hier meer over de verschillen tussen alcohol en cannabis.

7 gezondheidsvoordelen van wiet volgens de wetenschap

Hieronder zeven gezondheidsvoordelen van wiet, op basis van wetenschappelijke onderzoeken. En dan hebben we nog niet eens meegenomen dat CBD-druppen zorgen voor een betere nachtrust.

1. Wiet zou Alzheimer vertragen

wiet, gezond, cannabis, 420

In 2006 is er een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de moleculaire link tussen marihuana en de ziekte van Alzheimer, dat gepubliceerd is door ACS Publications. Een bepaald enzym dat verantwoordelijk is voor de ziekte van Alzheimer, wordt geblokkeerd door bepaalde moleculen in wiet. Daarnaast voorkomt het plantje volgens het onderzoek dat klonten eiwit het leervermogen en geheugen remmen.

2. Wiet bestrijdt pijn

Niet voor niets krijgen patiënten met reumatoïde artritis, MS en migraine medicinale wiet of wietolie toegediend. Inmiddels is het wel eens een feit te noemen: wiet is een effectieve pijnbestrijder.

3. Cannabis helpt mensen met ADHD

‘Medical Marijuana: No Longer Just for Adults’, kopte The New York Times in 2009. Dat ging over een wetenschappelijk onderzoek dat aantoonde dat de symptomen van ADHD minder worden dankzij marihuana. Niet-psychoactieve cannabinoïden zouden kinderen ook kunnen helpen.

onderzoek, stoner, wiet, gezond, onderzoek, 420

4. Marihuana kan verslavingen helpen voorkomen

Verslavingen aan opiaten, om precies te zijn. Zoals morfine en codeïne. ‘Minister’s daughter: Cannabis “a gift from God”‘, kopte CNN naar aanleiding van het betreffende onderzoek.

5. Wiet helpt bij een lage dosering tegen angsten

Voor mensen met angstaanvallen kan marihuana ook van pas komen, volgens dit onderzoek. Let wel: deze vlieger gaat alleen op bij lage doseringen.

marihuana, wiet, 420, gezond, onderzoek

6. Cannabis doodt volgens wetenschappelijk onderzoek kankercellen

Het gerenommeerde nieuwsblad Time schreef erover, dus het is geen onderzoek van kwakzalvers. Uit het onderzoek is gebleken dat wietgebruik kankercellen kan helpen doden en uitzaaiingen kan voorkomen. Engelse wetenschappers zijn er bovendien in geslaagd om met behulp van cannabisverbindingen kankercellen te doden bij patiënten die leden aan leukemie.

7. Wiet helpt bij de behandeling van neurolgische aandoeningen en hersenschuddingen

Op CNNBS de NFL-organisatie als spreekt over de introductie van wiet bij de behandelingen van de vele hersenschuddingen in de sport. Uit dit onderzoek blijkt dan ook dat het unieke plantje helpt bij de behandeling van neurologische aandoeningen.

Wist je trouwens dat Coca-Cola bezig is met een wiethoudend drankje? Lees hier meer.

Reageer op artikel:
7 gezondheidsvoordelen van wiet, volgens de wetenschap
Sluiten