A. de Jong
A. de Jong Inspiratie 16 nov 2018

4 uiterst simpele routines om stress te verminderen

Stress is niet erg, maar vergeet de ingewikkelde hulpboeken en zogenaamde nieuwe levenspatronen. Wees gewoon jezelf, werk niet te veel en als je toch stress voelt, zijn er deze vier heel simpele routines om weer helemaal chill te worden. In no-time.

Hiken (in de natuur)

Een snelle zoektocht op Google leidt je naar allerlei workouts en trainingsschema’s waar je gezonder van wordt. Vaak raak je alleen bij de gedachte aan die oefeningen al gestrest. Begin eens bij de basis van het bewegen: wandelen. Of hipper gezegd: hiken. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het kijken naar natuurplaatjes stress verminderend werkt, onder meer doordat je bloedruk omlaag gaat. Zelfs achter de computer gaat die vlieger op.

stress, routine, hiken

Tel daarbij een interessant onderzoek van Gregory Bratman van de Stanford University op. Hij onderzocht twee groepen wandelaars, een in een stedelijke omgeving en een in de natuur. Bij de wandelaars in de natuur werd het gebied van de hersenen dat verantwoordelijk is voor psychische aandoeningen als stress tot rust gebracht. Bij de ‘urban hikers’ gebeurde dit niet. Duidelijk: hiken in de natuur, smartphone thuis laten en om je heen kijken.

Sta 30 minuten eerder op

Veel mensen staan op, snoozen nog even (nooit doen) en schieten direct in allerlei gehaaste processen. Heel simpel te verhelpen: zet je wekker 30 minuten eerder (en ga er eventueel ook 30 minuten eerder in).

Zo ontbijt je iedere dag in alle rust, hoef je onderweg naar je werk niet te haasten in het verkeer en begin je nooit aan je werk terwijl je eigenlijk nog niet wakker bent. Verschillende onderzoeken tonen aan dat 15 minuten eerder opstaan de kans op stress al verkleint. Daar tellen wij voor extra ontspanning nog 15 minuten bij op. Als je dan ook nog een klein wandelingetje maakt in de ochtend, ben je de relaxtheid zelve.

5 minuten mediteren

Dat mediteren je relaxter maakt, is geen nieuws. Toch is er voor veel mensen een onterechte drempel. Weet dat een meditatie niet langer dan 5 minuten hoeft te duren en totaal niet ingewikkeld is. Het is niet veel meer dan ademhalen.

routine, stress

Probeer bijvoorbeeld deze meditatie van 5 minuten, die je het best kunt doen als je stress voelt. Je kunt ‘m op elk moment van de dag doen, waar je ook bent.

Neem een bad als je stress voelt

In Darkest Hour laat acteur Gary Oldman zien hoe Winston Churchill erop stond zelfs in de oorlog dagelijks een bad te nemen en vanuit daar zijn secretaresse, die op een krukje buiten de badkamer zat, dicteerde om geen tijd te verspillen. Dat bad is een prima gewoonte, maar het is tijdens juist de bedoeling om even helemaal nergens aan te denken, vooral niet aan werk. En tegenwoordig is het ook natuurlijk ook niet meer maatschappelijk verantwoord om dagelijks een bad te vullen met liters water. Neem vooral een bad als je stress voelt.

Feit is dat een bad veel gezondheidsvoordelen heeft, waaronder het verminderen van stress. Voor het opruimen van je geest voeg je een paar druppels etherische olie van munt, citroen of lavendel toe.

Reageer op artikel:
4 uiterst simpele routines om stress te verminderen
Sluiten