Max Bollen
Max Bollen Inspiratie 14 apr 2018

19 feiten over de Titanic die je waarschijnlijk nog niet wist

Het lijkt erop dat we veel weten over de tragedie rond de Titanic. Maar van deze 19 feiten heb je wellicht nog nooit gehoord.

19 feiten over de Titanic

Het Britse schip vertrok op 10 april 1912 vanuit Southampton met de uiteindelijke bestemming New York. Dit liep, zoals we allemaal wel weten, volkomen anders. Op 14 april 1912 rond 23.40 uur raakte het 269 meter lange schip een ijsberg en drie uur later zonk het naar de bodem van de oceaan. Iedereen heeft dit kunnen waarnemen in de kaskraker van James Cameron. Maar ondanks de film en de vele artikelen die je misschien over dit onderwerp hebt gelezen, zijn er nog veel feiten die je nooit eerder bent tegengekomen. Laat je verbazen met deze 19 feiten over de Titanic, die je waarschijnlijk nog niet wist.

1. De enige overlevende Japanner verloor zijn baan

De enige Japanner die de schipbreuk heeft overleefd, verloor zijn baan omdat hij bekend stond als een lafaard in Japan. Ze zagen hem liever sterven met de andere passagiers. Voor de Titanic zonk, had de man een goede reputatie, maar deze was daarna beschadigd. Zelfs na zijn dood kon zijn familie rekenen op de schaamte, voor decennia lang!
Titanic

2. Een restaurant biedt hetzelfde gerecht aan

Een restaurant in Houston rekent iets meer dan 10.000 Euro voor een 10-gangen maaltijd die ook werd geserveerd op de het schip. Ze hebben zelfs het interieur nagebootst. Zouden jullie van de gerechten willen genieten die de rijkste mensen aan boord aten voordat ze stierven?
Titanic

3. De helden van het schip

Geen enkele ingenieur heeft de schipbreuk overleefd. Ze bleven aan boord en zorgden ervoor dat het vermogen van het schip intact bleef zodat anderen konden ontsnappen. Ware heldendom wordt getoond door de gewone mensen wanneer zij één laatste keuze moeten maken.
Titanic

4. Titanic II

Er komt een tweede Titanic aan en dan hebben we het niet over de film. Een exacte replica van het in 1912 gezonken schip wordt te water gelaten in 2016. De bedoeling is dat het schip in datzelfde jaar nog van Southampton naar New York zal varen.
Titanic

5. Wat als…

Als de Titanic zich honderd jaar later had afgespeeld, in 2012, dan zou een eersteklas ‘salon suite‘ een prijskaartje van zo’n 86.000 Euro bedragen. Maar wat een luxe reis, als je van te voren wist dat het je laatste zou zijn…
Titanic

6. Telegram

Wist je dat de overlevenden een dollar per woord moesten betalen, wanneer zij een telegram wilden versturen vanuit een reddingsboot? Eén man gebruikte zijn laatste dollar voor het woord ‘veilig’.
Titanic

7. De luisterende priester

Een priester weigerde om het schip te verlaten en koos ervoor om achter te blijven. Hij luisterde naar de biechten van de passagiers en vergaf de zonden aan hen die het nodig hadden. Het was een pastoor uit Essex, Engeland, en zijn naam was Roussel Davids Byles.
Titanic

8. Kate Winslet en Leonardo DiCaprio

Wetende dat ze samen een naaktscène moesten uitvoeren in de film, besloot Kate Winslet dat ze de ongemakkelijke situatie beter gelijk kon verhelpen. De eerste keer dat ze Leonardo DiCaprio ontmoette, trok ze meteen haar shirtje omhoog en liet haar borsten zien.
Titanic

9. Het naakte portret

Leonardo DiCaprio was niet de persoon die het naakte portret van Kate Winslet tekende, ook al ziet het er in de film wel zo uit. In werkelijkheid was het de regisseur van de film Titanic. Het originele portret werd verkocht voor bijna 14.000 euro tijdens een veiling in 2011.
Titanic

10. Vrouwen en kinderen eerst

Eén van de overlevenden ging verkleed als een vrouw om toegang te krijgen tot één van de laatste reddingsboten. In 1912 bestond er nog een regel die ervoor zorgde dat de vrouwen en kinderen als eerste in de reddingsboten mochten. De reden hierachter is de maatschappelijke noodzaak van de vrouw.
Titanic

11. Bekostiging

De bouw van de Titanic bedroeg 6 miljoen Euro. De film werd gemaakt voor een slordige 173 miljoen Euro. De bouw van de Titanic II, de regelrechte replica van het in 1912 gezonken schip? 432 miljoen Euro!
Titanic

12. Muzikanten

De band op de Titanic bleef muziek spelen tot op het laatste moment. En dan hebben we het niet over de fim, maar over de daadwerkelijke gebeurtenis. Het trieste einde aan dit verhaal, is dat ze allemaal stierven.
Titanic

13.Toevallig

Als je de letters in ‘The Titanic Disaster‘ omwisselt, krijg je: ‘Death, it starts in ice‘. Denk je dat dit gewoon toeval is?
Titanic

14. Inception

Leonardo DiCaprio stierf niet in de film Titanic. In de laatste scène zie je de acteur onderwater gaan, maar in de eerste scène van de film Inception wordt hij wakker op het strand. Veel mensen blijven insinueren dat het een film in een film is.
Titanic

15.Welke ijsberg?

De mensen op de uitkijkposten van het schip konden niet zien dat er een ijsberg aankwam, vanwege een luchtspiegeling op het water. Hierdoor leek het net alsof er geen ijsbergen waren, maar alleen een grote oceaan.
Titanic

16.Madonna?

MacCaulay Culkin, Johnny Depp en Christian Bale werden allemaal overwogen om de rol van Jack Dawson te spelen. Tegelijkertijd kon Rose worden gespeeld door een actrice uit deze lijst: Jennifer Aniston, Drew Barrymore, Christina Applegate, Jennifer Connelly, Claire Danes, Geena Davis, Minnie Driver, Maggie Gyllenhaal, Angelina Jolie, Nicole Kidman, Emily Mortimer, Jeri Ryan, Winona Ryder, Tori Spelling, Nicollette Sheridan, Uma Thurman, Charlize Theron, Reese Witherspoon, Eliza Dushku, Gabrielle Anwar, Rosanna Arquette, Rose Byrne, Gabrielle Carteris, Marguerite Chapman, Amanda Donohoe, Claire Forlani en Madonna.
Titanic

17. De Titanic was niet zo onzinkbaar als andere schepen

De Titanic werd niet als onzinkbaar beschreven, tot nadat het schip gezonken was. In feite was het minder onzinkbaar dan andere schepen die meer dan vijftig jaar eerder waren gebouwd.
Titanic

18. Geluk

J.P. Morgan zou eigenlijk aan boord zijn tijdens de eerste reis van de Titanic, maar de zakenman annuleerde de reis op het allerlaatste moment.
Titanic

19. De ijsberg in beeld

Deze foto laat ons de werkelijke ijsberg zien die verantwoordelijk is voor het gezonken schip.
Titanic

Lees ook deze 13 feiten over het gouden vocht dat bier wordt genoemd.

Reageer op artikel:
19 feiten over de Titanic die je waarschijnlijk nog niet wist
Sluiten