Robert Kroes
Robert Kroes Humor 18 dec 2018

Smartwatch ontdekt hartslag bij toiletrol en banaan

Soms denken we precies te weten wat de elektronica om ons heen doen en hoe ze werken. Als we uitleggen hoe goed een smartwatch jouw hartslag kan meten en kan helpen bij een gezondere levensstijl zien we al haast een plastic dokter opdoemen. We vergeten dan even dat ook een smartwatch maar een ‘simpele’ machine is, die doet waarvoor hij geprogrammeerd is.

Bananen en toiletpapier met hartslag

Zodra we de techniek gaan gebruiken op een manier zoals dat niet door de makers bedoeld was, kunnen er onverwachte gevolgen optreden. Men gebruikt fitnesstrackers in China namelijk nog wel eens om iets anders dan de hartslag te meten. De Chinezen voorzien de vreemdste voorwerpen van een smartwatch en gaan vervolgens daadwerkelijk metingen doen. Zo zijn er bananen met fitness trackers, rollen toiletpapier met een smartwatch en zelfs koffiemokken die aan hun gezondheid werken. De consternatie was groot toen diverse smartwatches van bekende merken zoals Apple en Xiaomi een hartslag weergaven.

Xiaomi’s fitness tracker detects heartbeats from toilet paper

Subscribe to our YouTube channel for free here: http://bit.ly/subscribe-abacus-youtube Does a roll of toilet paper have a heart? Obviously not. So why does Xiaomi’s fitness band display a heart rate when it’s wrapped around a roll of toilet paper?

Zo bleek de hartslag van een rol toiletpapier 81 slagen per minuut te bedragen. De koffiemok had met 72 slagen per minuut de beste bloeddruk. De banaan hield de middenmoot met 77 slagen per minuut. Je begrijpt dat de ‘grappenmakers’ snel uitgespeeld waren toen zij dit fenomeen zagen. Al snel regende het filmpjes op social media en ging men op zoek naar een verklaring.

Groen licht voor het kloppend hart van de WC-rol

Wetenschappers kwamen al snel met een even simpele als ontnuchterende verklaring. De hartslagmeters gebruiken allemaal groen licht van een bepaalde sterkte om de hartslag te meten. Wanneer je de hartslagmeter dus om een reflecterend voorwerp doet, zoals een witte toiletrol of een geglazuurde koffiemok wordt het witte licht weerkaatst. Aan de hand van die weerkaatsing berekent het apparaat de ‘hartslag’.  Hoewel 1 april nog ver weg is hebben wij de eerste inspiratie al gevonden.

Reageer op artikel:
Smartwatch ontdekt hartslag bij toiletrol en banaan
Sluiten