Humor 2 okt 2018 A. de Jong

De 8 meest ‘Duitse koppen’ uit de geschiedenis van Bayern München

Vanavond speelt Ajax in de tweede poulewedstrijd van de Champions League uit tegen Bayern München. Ook als je niets met voetbal hebt, zorgt dat voor opwinding. Wat als het om voetbal draait, zijn we tegen de Duitsers. Dat heeft al lang niets meer met de oorlog te maken, als sportliefhebber heb je gewoon een aartsrivaal nodig. Hopelijk krijgen we geen problemen met deze top 8. Neem het met een korrel zout.

Het leven van een Nederlandse voetbalsupporter is zwaar. Altijd maar denken dat je de beste bent en nooit iets winnen. Nou was dat in het geval van Ajax vroeger natuurlijk wel anders, maar tegenwoordig… Nou goed, laat maar. Wat hetzelfde is gebleven: het is extra zuur om van Duitsers te verliezen, ook al zijn dit de meest sportieve voetballers op aarde; ze vechten door tot de laatste seconde en blijven altijd fair. En toch kunnen we ze niet uitstaan. Acht iconische Duitse koppen uit de geschiedenis van Bayern München.

Lothar Matthäus

Lothar Matthäus, bayern mucnhen, duits, ajax, champions league

In 1988 waren we in Nederland zo erg tegen Duitsland, dat het eng werd. Maar goed, zo was het nou eenmaal. Volksvijand nummer 1 was Lothar Matthäus, die te boek stond als matennaaier en dat is het netste wat er ooit over hem is gezegd. In het echt is Lothar Matthäus een aardig ventje, echt waar. Maar toch: veel Duitser dan Lothar Matthäus ga je ze niet vinden op een voetbalveld. Hij speelde in totaal 12 seizoenen voor Bayern München (1984-1988 / 1992–2000), maar won nooit de Champions League. Wel stond hij in het veld tijdens de legendarische verloren finale tegen Manchester United in 1999. Lekker voor hem. “Een matennaaier? Misschien kom ik zo over”, zei hij zelf ooit tegen VI. “Ik probeer zakelijk te spelen en te winnen. Maar ik ben niet unfair, ik speel nooit onsportief.”

Andreas Brehme

duits, ajax, champions league, andreas brehme

Niet-voetballiefhebbers kennen Andreas Brehme vast niet. Maar hij schoot toevallig wel even de beslissende strafschop binnen tijdens de finale van het WK in 1990. Andreas Brehme speelde twee jaar voor Bayern München en heeft een iconische Duitse voetbalkop. Tegenwoordig is hij actief als ambassadeur voor de Duitse voetbalbond en leidt hij een initiatief voor kinderspeelveldjes. Wat zijn wij toch een in- en inslecht volkje om zo’n man jarenlang verrot te schelden.

Stefan Effenberg

stefan effenberg, bayern mucnhen, duits, ajax, champions league

Speelde in totaal zes seizoenen voor Bayern München (1990-1992 / 1998-2002) en won de Champions League met deze club in 2001. Stefan Effenberg was een echte glijer. Een klassieke zuiger. Een vuillak. Waarvan je alleen maar kon verliezen, iets wat ook vaak gebeurde. Als hij het veld op kwam, had je al de neiging een fles bier tegen je televisiescherm te gooien. Vast een aardige vent in zijn vrije tijd.

Oliver Kahn (mister Bayern München)

Oliver Kahn, bayern mucnhen, duitse koppen, duitser, champions league, ajax

De aardigste man uit dit rijtje. Een oer-sympathieke Duitse doelman. Speelde veertien seizoenen lang voor Bayern München en won een wereldbeker voor clubs, Champions League, UEFA-beker, acht Duitse landstitels, zes Duitse bekers en zes Duitse Liga-bekers. Daarmee is Kahn een van de meest succesvolle Duitse voetballers van de laatste decennia. Waar wij aan toevoegen dat het ook de Duitse voetballer is die er het meest Duits uitzag.

Michael Ballack

Lothar Matthäus, bayern munchen, duits, duitser, bayern munchen, ajax, champions league, michael ballack

Michael Ballack heeft een mooie carrière, maar een bedroevende erelijst vergeleken met de rest uit dit rijtje. Een troost: het is een échte Duitser. Goede voetballer, aardig mens.

Bastian Schweinsteiger

bastian-schweinsteiger, Lothar Matthäus, bayern munchen, duits, duitser, bayern munchen, ajax, champions league

Als Stefan Effenberg een Pokémon was geweest, was Bastian Schweinsteiger zijn evolutie. Speelde van 2002 tot en met 2015 bij Bayern München, met wie hij in 2013 de Champions League won.

Thomas Müller

thomas muller, Lothar Matthäus, bayern munchen, duits, duitser, bayern munchen, ajax, champions league

Het moderne Duitse voetbal is anders dan vroeger. Toen werd er in de laatste minuut gewonnen op viezigheid en werklust. Tegenwoordig spelen Duitsers aantrekkelijk voetbal. Maar wie, vooral qua uiterlijk, nog prima in het oude Duitse voetbal past, is Thomas Müller. Er is niets erger dan een juichende Thomas Müller, hopelijk hoeven supporters van Ajax dit niet te aanschouwen. Sinds 2008 speelt hij bij Bayern München, de club waarmee hij in 2013 de Champions League won.

Mario Gomez

mario gomez, Lothar Matthäus, bayern munchen, duits, duitser, bayern munchen, ajax, champions league

Mario Gomez is een geval apart. Hij is een Duitser van Spaanse afkomst, en toch heeft hij die typisch Duitse voetbalkop. Speelde van 2009 tot en met 2013 voor Bayern München en won dus ook de Champions League in 2013. Maar we herinneren hem natuurlijk vooral van het EK 2012, toen hij emotieloos juichte na zijn doelpunten tegen Nederland. Heb je even… Kots.

We missen er vast nog een paar, want smaken verschillen. Nogmaals: neem het met een korrel zout, we zijn gewoon jaloers. Bekijk ook deze zeldzame kleurenfoto’s van het Duitsland uit 1900.

Reageer op artikel:
De 8 meest ‘Duitse koppen’ uit de geschiedenis van Bayern München
Sluiten