Jelle van Es
Jelle van Es Fotografie 27 okt 2018

Zo groot zijn de landen op de wereldkaart echt

Als je aan de wereld denkt, denk je waarschijnlijk aan de kenmerkende wereldkaart. Het is een kaart die maar liefst 450 jaar werd gemaakt door de Vlaamse kaartenmaker Gerardus Mercator in het jaar 1569. Sindsdien is hij hier en daar wel aangepast, maar de basis is nog altijd de cilindervormige opzet die bekend staat als de Mercator-map. Maar die kaart klopt eigenlijk niet met de werkelijkheid. Sommige landen zijn veel groter dan dat ze eigenlijk zijn.

Zo groot zijn de landen in de wereld echt

Het probleem van de map is dat het een 2D-weergave is van iets wat uiteraard 3D dimensionaal is en bovendien ook nog eens op een ronde planeet bevindt. Sorry Flat-Earth-volgers… Met name de landen die zich verder bevinden van de evenaar kloppen in de weergave niet. Een goed voorbeeld daarvan is Groenland. Op de wereldkaart lijkt het een enorm land, dat een stuk groter is dan bijvoorbeeld Afrika. Maar in de werkelijkheid is het Afrika dat groter is. Maar liefst veertien keer. De onderstaande afbeelding laat zien hoe het daadwerkelijk is.

De bovenstaande tweet is afkomstig van Neil Kaye, die werkt bij het MET Office in het Verenigd Koninkrijk. Hij heeft een afbeelding willen maken die overeenkomt met de werkelijke grootte. Naast Groenland zijn ook landen als Rusland, de Verenigde Staten, Canada en de Scandinavische landen een stuk kleiner dan wat je van de wereldkaart verwacht.

En zo ziet de wereld er vanuit de ruimte uit.

Reageer op artikel:
Zo groot zijn de landen op de wereldkaart echt
Sluiten