Robert Kroes
Robert Kroes Fotografie 26 dec 2018

7 zeldzame collecties met vintage foto’s die we in 2018 opdoken

Kan jij je nog herinneren dat je met kerst de foto’s en dia’s van vroeger bekeek? Dit nostalgische gevoel brengen we op deze tweede kerstdag een beetje terug. We kijken namelijk terug op 7 zeldzame collecties met vintage foto’s die we in 2018 opdoken. Geniet nog een keer van al het bijzondere, hilarische, ontroerende en soms bizarre beeldmateriaal dat je terugbrengt in de tijd.

1. Fotoserie Reñaca Beach in Chili, ode aan de latina

Renaca beach, ode aan de latina, chili, jaren 80, vintage fotos
We beginnen met een zwoele terugblik op Reñaca Beach. Terwijl de rest van Chili in deze periode zuchtte onder de dictatuur van Pinochet leek de politiek aan dit deel van het land voorbij te gaan. De permanent stond bij elke kapper op het menu, de bikini’s waren minuscuul en de tangaslip beheerste de mode. De Nederlandse fotograaf Don Terpstra legde deze latina cultuur in optima forma vast. Met deze serie van 33 vintage foto’s nemen we je deze koude kerst mee naar een warmbloedig stukje Chileense geschiedenis.

2. Het rauwe New York van de jaren 70

new york, vintage foto's, jaren 70, seventies
Tegenwoordig is New York grotendeels een hotspot die vooral betaalbaar is voor de rijken der aarde. Hoe anders was dat in de jaren 70. De stad was bijna failliet en rassenrellen, plunderingen en criminaliteit waren aan de orde van de dag. Tel daarbij de maatschappelijke thema’s van homo-acceptatie en problemen met autoriteiten bij op. Zo ontstaat al snel een rauw beeld van criminaliteit, wetteloosheid en armoede. Deze beelden van het rauwe New York van de jaren 70 zijn door Camilo José Vergara vastgelegd en inmiddels in de Library of Congress opgenomen ter herinnering aan een tijd die gelukkig voorbij is.

3. Studio 54, de vuigste club ooit in New York

studio 54, vintage fotos, new york
Terwijl New York in de jaren 70 vooral rauw was, zoals je in de vorige fotoserie kon zien, was er ook een extravagant uitgaanscircuit. Er was echter één nachtclub die het begrip extravagant opnieuw definieerde. Studio 54 was maar 3 jaar open (van 1977 tot en met 1979), maar drukte een wereldwijde stempel op de extravagantie, het drugsgebruik en extreem entertainment in het uitgaanscircuit. Ook beroemdheden hadden geen probleem om in Studio 54 ongegeneerd uit hun dak te gaan. Deze fotoserie neemt je mee naar binnen bij de club die de IT en Roxy deed verbleken.

4. Amsterdam als hippie-hoofdstad in de jaren 70

Amsterdam, hippies, jaren 70, seventies, vintage foto's, fotos, foto, vondelpark, dam
Voor de nodige geestverruimende middelen, vrije liefde en een spirituele kijk op de wereld hoefde je niet naar Club 54. Het Amsterdamse Vondelpark en De Dam waren de pleisterplaatsen van hippiehoofdstad Amsterdam. Deze vintage foto’s van Amsterdam als hippie-hoofdstad in de jaren 70 van nemen je mee terug in de tijd van ‘peace man’ en ‘make love, no war’.

5. Venice Beach, de gouden jaren

venice beach, los angeles, strand
In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw was Venice Beach in Los Angeles nog een betaalbare omgeving. Fotograaf Bill Aron hoefde dan ook niet lang te kiezen waar hij wilde wonen toen zijn vrouw een baan als professor in Los Angeles accepteerde. Dankzij zijn keuze kunnen we nu terug kijken naar de gouden jaren die Venice Beach in de jaren 70 en 80 beleefde. Overigens is de kust van Californië nog steeds ongekend populair bij toeristen en acteurs (zo is recent Grand Theft Auto V daar opgenomen). Zoals het toen was en je op deze vintage foto’s kunt zien, wordt het echter nooit meer.

6. Parijs na de Tweede Wereldoorlog

parijs, wwII, willy ronis, 01
Na de verschrikkingen van 40-45 moest in heel Europa het leven weer worden opgebouwd. Willy Ronis zag in de rauwe schoonheid van de wederopbouw een ideaal decor om zijn eigen stijl als straatfotograaf te ontwikkelen. De serie die hij maakte over Parijs na de Tweede Wereldoorlog droeg zeker bij aan het vestigen van zijn reputatie. Een reputatie die hem de eerste Franse fotograaf voor Life Magazine zou maken en een roemruchte carrière zou brengen. Wij brengen je deze kerst een sentimental journey naar het begin van zijn carrière en Parijs in wederopbouw.

7. Het rauwe Londen van de jaren 80

vintages, foto's, londen, straatfotografie, Johnny Stiletto
We zagen in dit overzicht al veel fotoseries van plekken die inmiddels alleen nog aan de rijken zijn voorbehouden en daardoor nooit meer worden zoals ze ooit waren. Londen is een ander voorbeeld van een stad met ruige mentaliteit die door de rijken is afgekocht ten faveure van een nieuw stadsbeeld als hotspot voor de happy few. Om met een gevleugelde uitspraak te eindigen: gelukkig hebben we de foto’s nog!

Reageer op artikel:
7 zeldzame collecties met vintage foto’s die we in 2018 opdoken
Sluiten