A. de Jong
A. de Jong Fotografie 9 apr 2019

Lichtgevende zeevonk laat zich vroeg zien op Terschelling

Het unieke natuurfenomeen zeevonk heeft zich al vroeg in het jaar laten zien op Terschelling. Deze foto’s van een lichtgevende zee zijn het resultaat.

Zeevonk is er in 2019 vroeg bij op Terschelling

Normaal gesproken laat de eencellige, die licht geeft om vijandelijke dieren te weren, zich pas zien rond mei. Nu dus drie weken eerder. Volgens Arthur Oosterbaan komt dat door het vroege voorjaarsweer. “Zeevonk is een grillig beestje en houdt van veel zonlicht en weinig wind”, aldus Oosterbaan in de Leeuwarder Courant.

https://twitter.com/ZeevonkAlert/status/1115202389018128385

De zeevonk is een relatief grote eencellige van 0,5 tot 1 millimeter groot en komt voor in zeewater. Als je inzoomt ziet de eencellige eruit als een doorzichtig ballonnetje met een staart aan de achterkant. Hoewel de eencelligen zelf niet giftig zijn, kunnen zich bij massale aanwezigheid ophopingen van ammoniak voordoen die schadelijk zijn voor het aquatisch milieu. Op Terschelling komen de eencelligen echter niet in zulke grote getale voor en leveren ze vooral mooie beelden op. De Zeevonk op Terschelling werd gespot door Raymond Kamstra, die sowieso prachtige foto’s deelt op Facebook en Twitter.

zeevonk, terschelling, april, 2019
Foto: Raymond Kamstra
zeevonk, terschelling, april, 2019
Foto: Raymond Kamstra

In het voorjaar en het begin van de zomer geeft de zeevonk bij beweging licht door bioluminescentie. Dit zorgt voor lichteffecten in de golven, in de voetsporen van strandwandelaars en rond mensen die zwemmen in de zee. Deze luminescente reactie, zoals dat heet, wordt veroorzaakt door het pigment luciferine en het enzym luciferase als deze in aanraking komen met zuurstof. De eencelligen komen over de hele wereld voor, maar zijn niet overal blauw zoals op Terschelling. Afhankelijk van de klimatologische omstandigheden kan de bloei van zeevonk ook paars, rood of groen zijn. Het water kan hierdoor zelfs een oranje kleur krijgen.

Bekijk ook de foto’s van natuurfotograaf Kris Williams, die zich tevens heeft gespecialiseerd in het fotograferen van lichtgevende golven door de eencelligen. Hij doet dit over de hele wereld.

Reageer op artikel:
Lichtgevende zeevonk laat zich vroeg zien op Terschelling
Sluiten